Discuții tensionate între SUA și Rusia despre criza din Ucraina. Cele două țări s-au avertizat reciproc. „Mare diferență în abordările noastre”

Beatrice Dumitru 11.01.2022, 11:07
Discuții tensionate între SUA și Rusia despre criza din Ucraina. Cele două țări s-au avertizat reciproc. „Mare diferență în abordările noastre”

Rusia și Statele Unite au încheiat o rundă intensă de negocieri la Geneva cu privire la criza din Ucraina, însă negocierile de aproape opt ore nu au avansat. Washingtonul spune că Moscova are cereri pe care nu le poate accepta și s-au avertizat reciproc. Negocierile de la Geneva au fost conduse de adjuncții miniștrilor de Externe ai celor două țări, Wendy Sherman și Serghei Riabkov.

Opt ore de negocieri între SUA și Rusia

Rusia a adunat 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut alianței NATO condusă de SUA să nu admită fostul stat sovietic sau să limiteze extinderea alienței nord-atlantice în estul Europei. Moscova a dat asigurări că nu „intenționează” să atace Ucraina, cele două tabere susținând că vor să continue discuțiile în vederea detensionării situației.

Washingtonul susține că Moscova ar putea iniția o „detensionare a crizei” prin „trimiterea înapoi în cazarmă a soldaților” adunați la frontieră în ultimele săptămâni.

Discutii tensionate între SUA și Rusia despre criza din Ucraina. Cele doua țări s-au avertizat reciproc. „Mare diferență în abordările noastre”
SUA și Rusia s-au avertizat reciproc.

“Din păcate, avem o mare diferență în abordările noastre de principiu cu privire la acest lucru. Statele Unite și Rusia au, în anumite privințe, opinii diferite cu privire la ceea ce trebuie făcut. Pentru noi este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, niciodată membră a NATO. Nu avem încredere în cealaltă parte”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov.

Am fost fermi în respingerea propunerilor de securitate care sunt, pur și simplu, de neacceptat pentru Statele Unite”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, după aproape opt ore de discuții cu Riabkov.

SUA și Rusia s-au avertizat reciproc

SUA au reiterat avertismentele Occidentului cu sancțiuni dure în cazul unei eventuale invadări a Ucrainei, în timp ce Riabkov a transmis Washingtonului să nu „subestimeze” riscul unei confruntări. Acesta a mai afirmat că Rusia trebuie să vadă mișcarea NATO, iar nerespectarea acesteia ar fi o greșeală care ar afecta propria securitate a alianței.

Oficialul american a sugerat și posibilitatea unor compromisuri reciproce, spunând că Washingtonul este deschis să discute despre desfășurarea de rachete în Europa, precum și  despre dimensiunea și sfera exercițiilor militare. De asemenea, Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o „detensionare” a situaţiei la frontiera ucraineană.

Nu vom permite nimănui să desconsidere politica NATO a ușilor deschise. Statele Unite nu vor lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO”, a adăugat Wendy Sherman.

Washingtonul a transmis că este deschis să discute un nou acord privind rachetele INF, în conformitate cu tratatul INF dintre SUA și Rusia, din care Statele Unite s-au retras oficial în august 2019, după ce au stabilit că Moscova încalcă tratatul, acuzație pe care Kremlinul a negat-o. Pactul a interzis rachetele terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km.

Urmăriți Impact.ro și pe