De ce OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin. Specialiștii au spus clar care este de fapt motivul

Ioana Bucur 04.08.2021, 20:37
De ce OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin. Specialiștii au spus clar care este de fapt motivul

Cazurile de infectare cu tulpina Delta a SARS-CoV-2 sunt în continuă creștere, iar multe state impun noi restricții și măsuri de prevenire a răspândirii virusului. În timp ce în spațiul public se vorbește despre o nouă rundă de imunizare, OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin. Care este explicația specialiștilor.

De ce OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin

OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin anti-Covid-19 până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie. Anunțul a fost făcut de directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a explicat că recomandarea vine ca un sprijin pentru țările mai puțin dezvoltate, care au primit mai puține doze și au reușit să vaccineze un procent foarte mic de populație.

„Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetățenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri. OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

Cererea OMS vine în contextul în care tot mai multe țări au început să administreze oamenilor cea de-a treia doză de vaccin, pe fondul creșterii numărului de infectări cu tulpina Delta. Isaac Herzog, președintele israelian, s-a vaccinat deja cu a treia doză, acțiune ce se aplică deja în statul evreu pentru persoanele de peste 60 de ani.

De ce OMS a cerut amânarea celei de a treia doze de vaccin
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS

Datele obținute până acum arată că o a treia doză poate produce în organismul uman de cinci ori mai mulţi anticorpi împotriva variantei Delta la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi de peste 11 ori mai mulţi anticorpi la persoanele din grupa de vârstă 65-85 de ani, comparativ cu nivelul anticorpilor creaţi după a doua doză.

Germania vrea să își vaccineze populația cu a treia doză, începând din septembrie

În Uniunea Europeană, Ungaria a spart gheața, fiind prima țară care a început programările pentru a treia doză de vaccin anti-Covid-19. Aceeași măsură este discutată și în Statele Unite ale Americii, în cazul celor care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar.

Autoritățile din Germania vor să propună, în luna septembrie, administrarea celei de a treia doze de ser anti-Covid-19 persoanelor în vârstă și vulnerabile, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătății ce prevede și recomandarea imunizării copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, relatează AFP.

Urmăriți Impact.ro și pe