Din cauza războiului, peste 750.000 de cetăţeni ucraineni au fugit în România

Mihnea Tălău 20.04.2022, 09:50
Din cauza războiului, peste 750.000 de cetăţeni ucraineni au fugit în România

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a anunțat miercuri că de la declanșarea războiului, peste 750.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România. Numai în ziua de marți, 7.348 de cetăţeni ucraineni au venit în țara noastră pentru a scăpa de război.

751.300 de cetăţeni ucraineni au intrat în România

Astfel, potrivit IGPF, marţi, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 88.586 de persoane, dintre care 7.348 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 11,2% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.371 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 17%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.334 cetăţeni ucraineni (creştere cu 36%).

De la declanşarea acestei crize şi până la data de 19 aprilie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 751.300 de cetăţeni ucraineni, anunță IGPF.

Tari din Uniunea Europeana cer bani pentru a acoperi costurile de sanatate pentru refugiatii ucraineni. Cum se pozitioneaza Romania

Mulți refugiați ucraineni și-au gasit loc de muncă în România

Ministerul Muncii şi Protecţiei Socialea anunțat, zilele trecute, că de la declanșarea războiului pe 24 februarie şi până în prezent, s-au angajat în România 1.891 cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 754 activează în industria prelucrătoare.

Astfel, aproape 40% din totalul refugiaţilor ucraineni care, după începerea războiului, şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare.

Pe locul al doilea în topul angajărilor în funcţie de domeniul de activitate se află construcţiile, care au preluat 311 refugiaţi, în timp ce pe locul al treilea se află sectorul de restaurante şi hoteluri, care a angajat 177 de cetăţeni din Ucraina.

De asemenea, 135 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina desfăşoară în România activităţi de comerţ cu ridicata, iar 117 desfăşoară activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Documentul MMPS arată că aproximativ un sfert din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România, adică 452 de persoane, s-au angajat la companii din municipiul Bucureşti.

În provincie, cei mai mulţi ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au găsit de muncă în judeţul Bistriţa Năsăud, acolo unde au fost încheiate 270 de contracte individuale de muncă. Judeţul Arad a oferit şi el locuri de muncă pentru 167 de cetăţeni ucraineni, în timp ce judeţul Timiş a asigurat posturi pentru 126 de persoane din Ucraina, se arată într-un raport al MMPS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...