DIGI, Orange și Vodafone vor elimina asta de la 1 ianuarie 2021. Toți clienții trebuie să știe acest lucru

Iancu Andreea 24.12.2020, 15:14
DIGI, Orange și Vodafone vor elimina asta de la 1 ianuarie 2021. Toți clienții trebuie să știe acest lucru

Brexit-ul pare să afecteze inclusiv țara noastră. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce schimbări importante începând de la 1 ianuarie 2021. Astfel, principalii operatori telecom, DIGI, Orange și Vodafone anunță noile condiții contractuale.

Care sunt modificările care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu mai face parte din Uniunea Europeană în urma Brexitului, astfel că serviciile telecom suferă și ele modificări ale condițiilor de furnizare. Operatorii din România se văd nevoiți să se adapteze la noile schimbări și astfel, după ieșirea din UE a Marii Britanii condițiile serviciului de roaming în UK se modifică. Astfel, DIGI, Orange, Vodafone, dar și alte companii de telecomunicații sunt obligate să ofere roaming la alte tarife în Marea Britanie.

Deși restul statelor membre UE beneficiază de un acord prin care utilizatorii de servicii de telecomunicații beneficiază de tarife standard în roaming indiferent în care țară se regăsesc, de la 1 ianuarie 2021, cei care călătoresc în Regatul Unit vor trebui să consulte noile prețuri. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) recomandă clienților români care vor ajunge în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul de servicii de telecomunicații tarifele pentru roaming.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind ‘Roam like at home’ (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană. Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, arată ANCOM.

Principalii operatori telecom anunță schimbări de la 1 ianuarie 2021
Principalii operatori telecom anunță schimbări de la 1 ianuarie 2021

Ce se întâmplă cu serviciul de roaming în Marea Britanie

Specialiștii ANCOM aduc în discuție inclusiv evoluția serviciului de roaming în Regat, care va fi tarifat conform condițiilor comerciale de la 1 ianuarie 2021. Astfel, utilizatorii nu vor mai beneficia de tarifele obișnuite, de acasă sau precum cele din interiorului comunității europene. 

Încetarea mecanismul ‘Roam like at home’ în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European – bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecţie şi în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenţionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, citat de playtech.ro.

Pe de altă parte, cetățenii Uniunii Europene beneficiază începând cu data de 15 iunie 2017, în ţările din Spaţiul Economic European (SEE – Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) de mecanismul „Roam like at home”. Acesta presupune tarife pentru roaming asemenea celor pentru un consum normal în România, în afara propriei rețele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...