Dezvăluire în plin război în Ucraina. Centrala nucleară de la Zaporojie, aproape de un dezastru din cauza rușilor

Andrei Dumitrescu 09.09.2022, 12:32
Dezvăluire în plin război în Ucraina. Centrala nucleară de la Zaporojie, aproape de un dezastru din cauza rușilor

Șeful operatorului ucrainean de energie atomică a acuzat Rusia că a încercat să „fure” cea mai mare centrală nucleară din Europa, tăind-o de la rețeaua electrică ucraineană și lăsând-o în pragul unui dezastru de radiații.

Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără o sursă externă de electricitate începând de luni și primește energie pentru propriile sisteme de siguranță de la singurul dintre cele șase reactoare ale sale care a rămas operațional, a declarat șeful Enerhoatom, Petro Kotin, pentru The Associated Press.

„Încercăm să menținem această unitate în funcțiune cât mai mult posibil, dar în cele din urmă va trebui să fie oprită și atunci centrala va trece la generatoare diesel”, a spus el, adăugând că astfel de generatoare sunt „ultima apărare a centralei înainte de un accident de radiații”.

Ucraina și Rusia au dat vina reciproc pentru bombardamentele care au avariat părți ale centralei, precum și liniile de transmisie care o conectează la rețeaua de electricitate a Ucrainei și care furnizează energie pentru sistemele de răcire cruciale, necesare pentru a preveni o topire.

„Ceva foarte, foarte catastrofal ar putea avea loc”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU, Rafael Grossi, a avertizat săptămâna aceasta Consiliul de Securitate al ONU că „ceva foarte, foarte catastrofal ar putea avea loc” la centrală și a îndemnat Rusia și Ucraina să stabilească o „zonă de protecție a securității nucleare și a securității” în jurul acesteia.

Kotin a declarat că rușii „au o idee nebunească de a trece centrala ZNPP la sistemul energetic rusesc; de fapt, ei încearcă să fure centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și să fure toată electricitatea pe care o produce”.

El a spus că rușii au dat conducerii centralei un plan de 10 pagini în urmă cu trei sau patru săptămâni pentru a conecta centrala la rețeaua electrică din Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o de la Ucraina în 2014.

Situatia la ce mai mare centrala nucleara din Ucraina este „complet scapata de sub control”. Expertii vor sa evite un accident
Centrala nucleara Zaporojie din Ucraina

În aceeași zi, rușii au început să bombardeze liniile electrice care conectează centrala la rețeaua ucraineană, iar luni, ultima linie a fost tăiată, a spus Kotin.

Acest lucru a lăsat centrala în „mod insular”, ceea ce înseamnă că primește energie de la singurul său reactor operațional, un mod extrem de neobișnuit și instabil de funcționare a unei centrale nucleare care, potrivit lui, nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, dar care este în vigoare acum de mai bine de trei zile.

„În orice moment, unitatea poate fi oprită complet, iar după aceea, singura sursă de energie pentru întreaga centrală nucleară va fi un generator diesel”, a spus el. Deși există 20 de generatoare la fața locului, „dacă unul dintre aceste generatoare diesel se defectează, consecințele pot fi foarte deplorabile și rele pentru pericolul de radiații al centralei ZNPP”.

Kotin a declarat că centrala are suficient combustibil diesel pentru 10 zile. După aceea, ar trebui aduse zilnic aproximativ 200 de tone de motorină pentru generatoare, ceea ce, potrivit acestuia, este „imposibil” cât timp centrala este ocupată de forțele rusești.

El a spus că conectarea centralei la rețeaua rusească este, de asemenea, practic imposibilă, având în vedere ostilitățile din zonă.

„Nu există altă soluție decât de-ocuparea centralei ZNPP, transferul centralei sub controlul părții ucrainene sau al organizațiilor internaționale de securitate”, a declarat Kotin pentru AP.

Rușii au confiscat centrala

Centrala ZNPP a fost confiscată de forțele rusești la începutul războiului, dar este încă condusă de inginerii ucraineni, care, potrivit lui Kotin, lucrează sub o presiune psihologică puternică.

„Pot spune că majoritatea oamenilor care lucrează acolo sunt pro-ucraineni. Oricine își exprima deschis această poziție pro-ucraineană era apucat, abuzat, bătut”, a spus el.

Între timp, luptele au continuat în apropierea uzinei, deoarece orașele Nikopol și Marhanets, care se află în fața uzinei de cealaltă parte a râului Nipru, au fost supuse peste noapte unor bombardamente rusești care au avariat blocuri de apartamente, o școală, unele instalații industriale și linii electrice, a declarat guvernatorul provinciei Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.

„Amenințarea nucleară nu se diminuează din cauza acțiunilor nebunești ale Rusiei și trebuie să luăm în considerare toate scenariile posibile, inclusiv cel mai rău”, a declarat Reznichenko în declarații televizate.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk i-a îndemnat pe locuitorii din zonele ocupate de ruși din apropierea centralei să se evacueze, adăugând că autoritățile ucrainene i-au îndemnat pe ruși să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor, dar nu au primit niciun răspuns.

În regiunea nord-estică Harkov, forțele ucrainene au recucerit porțiuni din teritoriul ocupat de ruși în această zonă, în timp ce o contraofensivă ucraineană în sud a secătuit o parte din resursele Moscovei în zonă, potrivit unui raport publicat miercuri.

Forțele ucrainene din regiunea Harkov „exploatează probabil realocarea forțelor rusești” în zonele din apropierea orașului Kherson, ocupat în sud, „pentru a desfășura o contraofensivă oportunistă, dar extrem de eficientă” în provincie, a declarat grupul de reflecție Institute for the Study of War, cu sediul la Washington.

Forțele ucrainene au folosit probabil „surpriza tactică” pentru a avansa miercuri cel puțin 20 de kilometri în teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Harkov, recucerind aproximativ 400 de kilometri pătrați (155 de mile pătrate), potrivit raportului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...