Centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă. Explicația unui expert ucrainean

Beatrice Dumitru 07.09.2022, 18:52
Centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă. Explicația unui expert ucrainean

De săptămâni întregi, confuzia domnește în jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa. Uzina, capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, a fost deconectată de la rețeaua electrică de două ori până acum. În această perioadă tensionată, Ucraina spune că ia în considerare închiderea centralei nucleare.

Ucraina ar putea închide centrala nucleară

După multe negocieri cu Rusia, o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a putut să viziteze situl nuclear și a întocmit un raport în care a arătat ce a găsit la fața locului. Astfel, a cerut Moscovei și Kievului crearea unei „zone de siguranță” pentru a preveni un accident nuclear la centrala ucraineană Zaporojie.

În acest context, Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie din cauza deteriorării situației de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, notează CNN.

Centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă. Ce spune un expert ucrainean
Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie.

Dacă apar condiții care necesită închiderea centralei, centrala și unitatea electrică nr. 6 vor fi oprite. Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de energie electrică ne vor obliga să instalăm generatoare diesel de rezervă și este extrem de dificil să realizăm alimentarea cu motorină în timpul războiului”, a precizat Korikov.

Ce spune expertul ucrainean

Expertul ucrainean a mai spus că menținerea în funcțiune a generatoarelor diesel nu sunt o alternativă pentru o perioadă lungă de timp. Generatoarele diesel sunt pentru a răci combustibilul și pentru a menține lucrurile în funcțiune, dar există avertismente privind utilizarea lor pe o perioadă nedeterminată și este o situație „periculoasă”, a explicat șeful Energoatom, Petro Kotin.

Sunt necesare patru rezervoare mari de motorină pe zi. Potențial, ne putem trezi într-o situație în care nu mai este motorină, ceea ce ar putea provoca un accident care să afecteze zona activă a reactoarelor și să elibereze produse radioactive în mediu. Nu numai că va afecta teritoriul Ucrainei, ci va produce și efecte transfrontaliere”, a adăugat Petro Kotin.

În prezent, centrala „generează electricitate și o furnizează pentru propriile nevoi” printr-un proces excepțional numit „islanding”, în care centrala, deși este deconectată de la o rețea electrică, folosește propria energie pentru a alimenta sistemele de răcire, potrivit lui Korikov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...