Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată din nou de la rețeaua electrică. Bombardamentele din zonă ar fi condus la o avarie

Andra Daoud 03.09.2022, 21:48
Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată din nou de la rețeaua electrică. Bombardamentele din zonă ar fi condus la o avarie

Centrala nucleară de la Zaporpjie, ocupată de forțele ruse, a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică, sâmbătă seară. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), prin intermediul unui comunicat, după ce mai mulți experți din cadrul agenției au ajuns acolo joi. Ce au transmis autoritățile și din ce cauză s-ar fi deconectat.

Centrala de la Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică pentru a doua oară

Cea mai mare centrală nucleară din Europa și-a pierdut din nou conexiunea cu rețeaua electrică, după ce același lucru s-a întâmplat în data de 25 august. Centrala se află sub ocupație rusă încă din luna martie, iar sâmbătă, AIEA a transmis un comunicat prin care a anunțat că centrala „și-a pierdut din nou conexiunea” la rețeaua electrică.

Din primele informații, incidentul a avut loc „după noi bombardamente în zonă”, potrivit declarațiilor transmise de oficialii ucraineni către ONU. Activitatea centralei nu a fost oprită, aceasta continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA. Centrala aflată în sudul Ucrainei a fost deconectată total de la rețeaua electrică în data de 25 august, fiind apoi reconectată. Președintele Volodimir Zelenski declara atunci că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel… dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, afirma Zelenski după incidentul din luna august.

Centrala nucleara de la Zaporojie, deconectata din nou de la retea. Bombardamentele din zona ar fi condus la o avarie
Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa

AIEA a trimis o echipă de experți la centrală

Încă de când a fost ocupată de forțele ruse, cele două părți aflate în război se acuză reciproc că ar efectua bombardamente care ar putea duce la un dezastru nuclear în zonă. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a trimis, în urmă cu câteva zile, o echipă de experți pentru a evalua situația în incinta centralei. AIEA ia în considerare și stabilirea unei prezențe permanente la Zaporojie, după ce integritatea fizică a centralei „a fost încălcată de mai multe ori”, după cum a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Grossi a mai transmis la momentul respectiv că mai mulți membri ai misiunii AIEA vor mai rămâne câteva zile la Zaporojie, pentru a studia în detaliu situația. Situl pe care se află centrala a fost bombardat de mai multe ori de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, provocând în întreaga Europă îngrijorări legate de o eventuală catastrofă nucleară.

 

Urmăriți Impact.ro și pe