Dezastru pentru lumea științifică din România: laserul de la Măgurele nu a fost introdus în cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană

Cristian Cojocaru 06.05.2021, 15:04
Dezastru pentru lumea științifică din România: laserul de la Măgurele nu a fost introdus în cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană

Lumea științifică din România are de suferit după ce, proiectul de la Măgurele a fost exclus din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană. Proiectul a fost inițiat de România, împreună cu Ungaria și Cehia.

Decizia care afectează lumea științifică din România

Oficial, România a fost exclusă din cel mai mare proiect din Uniunea Europeană, fiind vorba despre proiectul ELI-ERIC. Proiectul laserului de la Măgurele, cum mai este denumit proiectul, în parteneriat cu Ungria și Cehia, pentru care s-a aplicat în luna mai a anului trecut, a fost astfel exclus de către Comisia Europeană.

„Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul eli-laser.eu.

Potrivit directorului general ELI Delivery Consortium, Allen Weeks, „această decizie înseamnă că amplasamentul laboratorului poate funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație. Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este puternic”. Anul trecut, atât Ungaria cât și Cehia au cerut alcăturirea unui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, care reprezenta ce mai important lucru din întregul proiect.

Laserul de la Magurele a fost exclus de catre Uniunea Europeana
Laserul de la Magurele a fost exclus de catre Uniunea Europeana

Noul format al consorțiului permite oamenilor de știință să acceseze laserele de ultimă generație

”Laserul de la Măgurele” este un proiect românesc și conține două brațe lase și o sursă de raze gamma. Doar valoarea sursei se ridică la 66 de milioane de euro. În anul 2018, Corina Crețu avertiza cu privire la întârzierea implementării celei de-a doua faze ale proiectului.

„În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar (2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții”, a spus Corina Crețu la acea vreme.

Constituită în baza legislației europene, ERIC Extreme Light Infrastructure reprezintă o entitate legală unică, și face parte din domeniul infrastructurii de cercetare. Aceasta este o organizație constituită la nivel internațional, iar membrii acesteia contribuie atât științific cât și financiar în cadrul organizației.

Aceasta organizație a fost fondată de către Italia și Lituania, iar ulterior, s-au alăturat și țări precum Republica Cehă și Ungaria. Potrivit noului format, ELI ERIC le permite oamenilor de știință să acceseze laserele de ultimă generație, accesul fiind permis tutuor oamenilor de știință din întreaga lume. Membrii pot contribui la îmbunătățirea strategiei dar și participarea la anumite cercetări și pot oferi studenților absolvenți accesul.

Urmăriți Impact.ro și pe