Dezastru în România. A apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare. Veștile sunt îngrijorătoare

Ana Anitoiu / 20.10.2020, 10:09
Dezastru în România. A apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare. Veștile sunt îngrijorătoare

Un dezastru ecologic a avut loc în România. A apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare, iar motivul este incredibil.

De ce este un dezastru ecologic

Lacul Iezer din Călărași era inclus printre siturile naturale mondiale. Aici veneau specii de păsări pe cale de dispariție, precum gâsca cu gâtul roșu, cea mai periclitată specie de păsări din lume.

De asemenea, lacul Iezer era locul preferat al pelicanilor care veneau aici de pe malul bulgăresc al Dunării. Alte mii de păsări din zeci de specii au de suferit, după secarea lacului.

”Situația e chiar foarte gravă, Lacul Iezer a fost unul din cele mai importante situri pentru protejarea gâștei cu gât roșu și pelicanul creț. Aceste două specii sunt periclitate la nivel internațional.″, a spus un specialist.

”Era într-adevăr un loc frumos, cu biodiversitate, cu păsări foarte multe, cu activități de piscicultură de protecție a mediului”, a spus și Viorica Rădulescu, director Piscicola Călărași.

De aceea, Societatea Ornitologică din România a transmis că transformarea lacului de 400 de hectare într-o zonă deșertică este un dezastru ecologic.

Dezastru în România. A apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare. Veștile sunt îngrijorătoare
Dezastru în România. A apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare. Veștile sunt îngrijorătoare

De ce a apărut o zonă deșertică în locul unui lac de 400 de hectare

La începutul lunii iulie, lacul Iezer era plin de viață. Ajungea la adâncimea medie de un metru și 70 de centimetri. O serie de imagini surprinse din satelit arată cum lacul de apă dulce s-a evaporat repede, până când a dispărut complet, în luna octombrie.

Lacul Iezer a fost prins într-o luptă între mai multe instituții ale statului, o companie privată și o amenajare piscicolă. O secetă cumplită a făcut apoi ca rezultatul să fie secarea completă a acestuia.

Potrivit ecologiștilor, principalul motivu al secării Lacului Iezer Călărași este un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălățui și canalul ce alimentează lacul. Conform acestora, s-a adăugat seceta prelungită, precum și apa folosită de fermieri pentru irigații.

Stăvilarul se află în zona unui lac învecinat, dar administratorul luciului de apă susține că bariera nu este deținută de el, ci de Agenția de Îmbunătățiri Funciare.

”Acest stăvilar nu mai funcționează cam de 15 ani. Eu nu am nici o treabă cu el.″, a spus Petre Barbu, proprietar al lacului Gălățui.

”Nu este stăvilarul nostru. Acel stăvilar nu este al nostru. Trece prin acel stăvilar prin mod gravitațional″, a spus și Aurel Mitea, directorul Organizației Udătorilor Călărași.

Pe de altă parte, reprezentanții Apelor Române susțin că nu au avut competențe pentru a interveni și a împiedica secarea lacului Iezer.

”Apa este transmisă prin acest canal, dar toate instalațiile fiind la ANIF, Apele Române nu au cum să intervină în acest caz.″, a spus director de la Apele Române Călărași.

Deocamdată, reprezentanții Agenției de Îmbunătățiri Funciare Călărași nu au oferit un punct de vedere cu privire la această situație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI