Dezastru ecologic la Dunăre. Alertă după ce tone de petrol au ajuns în fluviu

Ana-Maria Tudor 21.06.2023, 13:05
Dezastru ecologic la Dunăre. Alertă după ce tone de petrol au ajuns în fluviu

Autoritățile din România sunt în stare de alertă în urma scurgerii a 35 de tone de petrol în fluviul Dunărea, în apropierea frontierei cu Serbia. Incidentul a avut loc la o navă sub pavilion bulgăresc, iar consecințele sale asupra mediului înconjurător sunt îngrijorătoare.

Tone de petrol au ajuns în Dunăre

Autoritățile din România sunt în stare de alertă în urma scurgerii a 35 de tone de petrol în fluviul Dunărea.

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că scurgerea de petrol s-a produs pe cursul principal al fluviului Dunărea, în apropiere de localitatea Celarevo din Serbia. Având în vedere această informație, autoritățile române estimează că au rămas aproximativ 24-30 de ore până când poluarea va ajunge pe teritoriul României. Așadar, specialiștii avertizează că unda de poluare se poate întinde pe o lungime de până la 100 de kilometri, dacă nu se intervine în mod prompt, iar mai multe localități din România ar putea fi afectate de această scurgere de petrol.

Coadă uriașă pentru intrarea pe Dunăre. Unele nave așteaptă și peste o lună
 

”35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informație a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Naționala „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.. Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului”, a transmis Administrația Națională ”Apele Române”.

Este important să menționăm că specialiștii din Serbia acționează în acest moment pentru a proteja Belgradul de posibilele efecte ale poluării cauzate de scurgerea de petrol. Echipele de intervenție ale organizației Vode Vojvodine, în colaborare cu armata sârbă, au luat măsuri imediate pentru a gestiona situația. Aceștia au anunțat că au izolat pata de petrol prin amplasarea unui baraj plutitor de protecție.

Administrația Bazinală de Apă Banat monitorizează fluviul

În contextul acestei situații, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), inginerul Sorin Lucaci, a emis o dispoziție către echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat pentru a monitoriza fluviul Dunărea în zona Baziaș, în așteptarea sosirii petrolului în România. Cu toate acestea, conform informațiilor furnizate de news.ro, există o problemă în această zonă în ceea ce privește amplasarea unui baraj plutitor absorbant.

”Întrucât lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formația de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor. Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă, vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere”, a mai transmis ANAR.

Urmăriți Impact.ro și pe