Detaliul rușinos din trecutul lui Niculae Bădălău. A ieșit la lumină după acuzațiile DNA, s-a întâmplat în tinerețe

Stan Filon 28.11.2022, 17:40
Detaliul rușinos din trecutul lui Niculae Bădălău. A ieșit la lumină după acuzațiile DNA, s-a întâmplat în tinerețe

Acum s-a aflat detaliul rușinos din trecutul lui Niculae Bădălău! Vicepreședintele Curții de Conturi a fost reținut la puțin timp după ce a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar de corupție, iar această anchetă a dezvăluit și trecutul său tulbure.

Detaliul rușinos din trecutul lui Niculae Bădălău

Așadar, Niculae Bădălău a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA într-un dosar de corupție. Procurorii îl acuză pe vicepreședintele Curții de Conturi de dare de mită, dar și de trafic de influență. Iată comunicatul oficial al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților: BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de: – dare de mită, în formă continuată, – trafic de influență”, precizează comunicatul DNA.

Detaliul rusinos din trecutul lui Niculae Badalau
Detaliul rusinos din trecutul lui Niculae Badalau

Nicolae Bădălău a furat grâu și a recunoscut

Nicolae Bădălău nu este la prima problemă cu legea. Actualul vicepreședintele Curții de Conturi a fost condamnat și pentru…furt de grâu! Se întâmpla în anul 1988, scrie newsweek.ro, când sentința a fost dată de un judecător de la Judecătoria Bolintin Vale. Iată ce scrie în dosarul 108 din 1988:

„În ziua de 13.01.1988, inculpatul Bădălău Niculae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de recepţie Malu Spart, care serveau masa de prânz, a sustras patru saci de grâu în greutate de 12 duble dintr-un pătul pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru cu autoturismul Dacia 1300 nr. 3-B-6440 proprietatea sorei sale, vânzându-l acestuia cu suma de 1.200 lei.

De menţionat că anterior inculpatul Bădălău Niculae mergând la domiciliul inculpatului Gheorghe Dumitru de la care a cumpărat un curcan cu suma de 400 lei a acceptat rugămintea acestuia din urmă de a-i procura nişte grâu pentru păsări de la Baza de recepţie Malu Spart unde lucra. (…) Prejudiciul cauzat de inculpatul Bădălău Niculae în sumă de 2.570 lei a fost recuperat integral prin restituirea grâului sustras”.

Nicolae Bădălău și-a recunoscut fapta în 1988, însă tot a fost condamnat la un an de închisoare. O amnistie a regimului Ceaușescu i-a șters însă cazierul judiciar.

Bădălău a mai avut ceva probleme cu legea și în 2009, când Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul unei tranzacții făcute de Bădălău.

Nicolae Bădălău a mai fost acuzat de trafic de influență și în trecut

Era suspectat de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și fals în declarații, iar prejudiciul s-ar fi ridicat la 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacționarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu. La începutul lui 2012, DIICOT a anunțat scoaterea lui Bădălău de sub urmărire penală.

Nicolae Bădălău a mai fost acuzat de trafic de influență și în 2013. Ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Potrivit procurilor DNA, Niculae Bădălău apăra interesele lui El- Khoury Elias, unul dintre acţionarii Avicola Mihăileşti.

Procurorii îl acuzau pe Nicolae Bădălău că ar fi primit drept șpagă 200 de pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre, produse folosite pentru petrecerea electorală care a avut loc la restaurantul său. Dosarul încă trenează de atâția ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...