El este militarul care i-a împuşcat pe Nicolae şi Elena Ceauşescu. Ionel Boeru, despre ce s-a întâmplat pe 25 decembrie 1989

Nicu Stan 24.11.2021, 13:51
El este militarul care i-a împuşcat pe Nicolae şi Elena Ceauşescu. Ionel Boeru, despre ce s-a întâmplat pe 25 decembrie 1989

Acesta este militarul care i-a împuşcat pe Nicolae şi Elena Ceauşescu. Ionel Boeru a vorbit despre ce s-a întâmplat pe data de 25 decembrie 1989, ziua execuției celor doi foști dictatori. Cuplul prezidențial comunist a fost executat chiar în ziua de Crăciun.

Ionel Boeru, militarul care i-a executat pe Nicolae şi Elena Ceauşescu. Cum s-a întâmplat totul pe 25 decembrie 1989

Ionel Boeru, colonel în rezervă, i-a executat pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu în urma ordinelor pe care le-a primit de la generalul Victor Stănculescu.

Conelul în rezervă a povestit cum au decurs evenimentele în ziua de Crăciun a anului 1989, respectiv ce ordine a primit când i s-a adus la cunoștință că face parte din plutonul de execuție al cuplului prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu.

Ionel Boeru a participat la executia sotilor Ceausescu
Ionel Boeru a participat la executia sotilor Ceausescu

Misiunea de gradul 0

“Pe data de 22 luptătorii au plecat în oraş, în Bucureşti în Capitală să apere televiziunea, CC, hotel Bucureşti şi alte obiective. Menționez, unitatea de la Boteni în perioada 16-22 nu a primit nicio misiune în afara cazărmii. Pe data de 25 dimineața au fost adunate cadrele care mai erau în unitate. Am fost adunați la ora 9.00 dimineaţa şi comandantul unității a spus că pentru o misiune de grad 0 are nevoie de 8 voluntari.

Am aflat de misiune când am ajuns în cazarma de la Târgoviște. Acolo am aflat care era ţinta. Nouă ni s-a spus că este o misiune în Bucureşti, iar la adunarea pe care am avut-o cu generalul Stănculescu, în spatele stadionului Steaua, ni s-a spus că urmează să participăm la judecarea unor teroriști”, a declarat colonelul în rezervă Ionel Boeru, potrivit antena3.ro.

De ce s-a oferit voluntar Ionel Boeru

Ionel Boeru a recunoscut ce l-a determinat să se ofere voluntar pentru a merge în misiune la Târgoviște. Acesta vroia să plece din cazarmă după ce un bun camarad de arme fusese ucis la Televiziune.

”Eu personal m-am oferit voluntar pentru că pe data de 23 decembrie la  televiziune au fost împuscați mortal 8 militari, din care unul îmi era foarte bun prieten şi simțeam nevoia să ies din cazarmă.

Misiunea, asigurarea procesului soților Nicolae și Elena Ceaușescu

La Târgoviște am aterizat în dispozitivul de luptă al bateriei de artilerie care se afla acolo. Am fost adunați toţi şi înainte de a ni se da misiunile am fost anunţaţi că suntem acolo pentru a sigura siguranţa procesului soților Ceaușescu.

Din cei 8 militari doar eu şi încă doi subofițeri am făcut parte din plutonul de execuție. Am fost anunţaţi de generalul Stănculescu că are nevoie de trei oameni foarte buni cu care să formeze acest pluton de execuție. Când a spus treaba asta ‘cei mai buni’ s-a uitat în ochii mei şi am înţeles că e clar trebuie să fiu şi eu, la care cei doi din spate s-au oferit şi ei. Ni s-a spus de execuție după ce s-a ales locul. A fost înainte de proces.

Procesul soților Ceaușescu, mai mult de formă

Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după. Tot acolo ni s-a spus cum se va face execuția: se va trage de la șold, un încărcător plin foc automat. M-a şocat pentru că noi la vremea respectivă nu executam trageri de la șold. Apoi ni s-a spus să-i luam din transportor, eu nu știam că sunt acolo.

Trebuia să îi iau pe rând să îi duc la vizita medicală, după care să îi duc în sala unde avea loc judecata. Ultimul ordin pe care l-am primit este că voi asista la proces şi voi asigura siguranţa în încăpere. În caz că se va încerca eliberarea acestora sau altceva de genul să-i execut, să îi împușc”, a mai povestit colonelul în rezervă Ionel Boeru, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe