Destinul incredibil al unei românce. Spăla vase, iar acum este cea mai bogată femeie din Portugalia. Ce afacere a făcut-o milionară

Iancu Andreea 14.06.2021, 08:08
Destinul incredibil al unei românce. Spăla vase, iar acum este cea mai bogată femeie din Portugalia. Ce afacere a făcut-o milionară

Mirela Şuta este o româncă al cărei destin s-a schimbat la 180 de grade după plecarea din România, devenind în câțiva ani cea mai bogată femeie din Portugalia. La numai 49 de ani, aceasta se numără deja printre oamenii de afaceri prosperi ai statului portughez, în ciuda faptului că a trecut prin momente dificile. Dacă la început spăla vase și mergea pe șantier, astăzi se bucură că eforturile i-au fost răsplătite și are deja afaceri profitabile.

Destinul unei românce, peste hotare. Cum a devenit Mirela cea mai bogată femeie din Portugalia

Se cunoaște faptul că românii și-au căutat întotdeauna un trai mai bun dincolo de granițele țării, iar pentru mulți dintre ei munca asiduă a adus și rezultate. Mirela Șuta, o româncă în vârstă de 49 de ani, a reușit să devină cea mai bogată femeie din Portugalia deși, la începuturile sale în această țară, spăla vase. Munca și sacrificiile au reușit să o aducă de la munca în bucătărie și pe șantiere, la cea a unui prosper om de afaceri.

Povestea Mirelei începe în Cluj, acolo unde a terminat Facultatea de Medicină, domeniu în care însă nu a profesat niciodată. La doi ani după ce a absolvit, în 2000, femeia s-a hotărât să plece din țară. Din start lucrurile au fost dificile pentru că viza turistică necesară românilor, care aveau interzis în țările Uniunii Europene pe atunci, nu se încadra în posibilitățile femeii. Cu toate acestea, determinarea a făcut-o să treacă peste impas, să împrumute bani și să plece pentru a-și împlini visul.

Am făcut de toate – ca orice român –, inclusiv spălat de vase. Nu trebuie să ne fie niciodată ruşine să muncim. Şi nici de trecut nu trebuie să ne fie ruşine, nici de prezent. Noi ne-am făcut trecutul şi noi ne facem prezentul. Am acceptat, am ajuns să am un loc de muncă să mă întreţin. Ca orice român, când am plecat, am rămas cu datorii acasă pentru că nu ne permiteam să plătim o viză turistică. Pe vremea aceea, era valoarea unei case la ţară. Nu veneam dintr-o familie bogată, ca să îmi permit să îmi cumpăr o viză sau să-mi rezolv o viză turistică. Din contră, a trebuit să mă împrumut, rememorează Mirela Şuta, potrivit adevarul.ro.

Mirela Șuta, cea mai bogată femeie româncă din Portugalia
Mirela Șuta se bucură de succes profesional peste hotare

De la spălat vase și muncit pe șantiere, la una dintre cele mai prospere afaceri din Portugalia

Perioada în care a spălat vase la un restaurant se încheia în momentul în care Mirela Șuta decidea să i se alăture fratelui ei, care lucra în construcții. Deși a fost dificil la început, femeia s-a adaptat din mers și a continuat să muncească cu determinare. Astfel, ea a învățat să monteze faianță, gresie, cărămidă, reușind să trimită și bani acasă, la familia din România. Totodată, s-a ambiționat să învețe portugheza pentru a se integra mai bine în societate. 

Am început să merg cu fratele meu pe şantiere mici. În două săptămâni am găsit angajatori şi pe şantier s-a câştigat mult, am crescut. Am învăţat să pun gresie, faianţă, să pun cărămidă – de toate am învăţat şi de toate am făcut. Asta se întâmpla prin 2001. Mi-am găsit un job ca să mă întreţin şi ca să fac bani să trimit acasă. Între timp, am făcut un curs de limba portugheză, am învăţat-o temeinic şi m-am descurcat foarte bine. Am făcut un efort foarte mare, pentru că oricine vrea să se integreze într-o ţară, într-o societate, trebuie să le cunoască şi să le vorbească limba, a explicat Mirela.

Declicul s-a produs în momentul în care românca, alături de fratele său, au decis să pună bazele propriei lor firme de construcții. Pentru că banii au început să apară, firma crescând văzând cu ochii, cei doi frați au reușit să treacă de la lucrări mici, la construcții de case și blocuri, dar și de proprietăți ale oamenilor influenți din Portugalia. Banii obținuți din firma de construcții au dus-o pe Mirela Șuta la un nou nivel. Românca a investit și în alte domenii, cel mai profitabil devenind cel din industria cosmeticelor. Afacerea sa cu produse cosmetice a crescut uluitor, și-a deschis o clinică de înfrumusețare și de aici lucrurile au evoluat. Astăzi, Mirela Șuta deține șase centre de tratamente de înfrumusețare și remodelare corporală după protocoalele Anei Aslan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...