Povestea impresionantă a ciobanului timișorean care a ajuns celebru peste hotare: „Le-a plăcut olandezilor mai mult decât cașcavalul lor”

Diana Timișoreanu 11.03.2021, 15:04

Povestea impresionantă a ciobanului timișorean care a ajuns vestit și peste hotare pentru brânzeturile pe care le fabrică. De la oile cu coarne în formă de tirbușon, la cașcaval cu arome aparte și lecții de pus brânza la saramură.

Povestea ciobanului timișorean ajuns celebru peste hotare

Povestea crescătorului de animale din satul Diniaș, de lângă Timișoara, a început în urmă cu aproape 20 de ani. Florin Vâșcu a cumărat atunci trei vaci, din rasa Bălțata românească. În loc să vândă laptele unui procesator, așa cum procedau cei mai mulți proprietari de vaci sau oi din zonă, el îl comercializa direct câtorva consăteni, care doreau un produs de casă.

Când am început cu abonamentele în sat, laptele pe care-l distribuiam era nesmântânit, gras, și așa am făcut primul pas pentru că lumea a apreciat calitatea, spune Florin Vâșcu.

Apoi a învățat cum să prepare brânză și alte produse lactate, pe are le livra direct, tot în sat, celor interesați. Cu timpul, a mai cumărat câteva animale și, încet, încet, și-a extins afacerea.

Povestea impresionanta a ciobanului timisorean
Povestea impresionanta a ciobanului timisorean

„Pot să mă laud că le-a plăcut olandezilor mai mult decât cașcavalul lor”

Pentru că vroia să ofere mereu ceva nou și deosebit, s-a apucat să facă tipuri de cașcaval mai puțin întâlnite, mai ales la acea vreme. Cu adaos de mărar, măsline, piper, muștar sau ciuperci. Sortimentele erau însă destul de scumpe, așa că a ajuns să le producă fie când primea o comandă fermă, fie când participa la târguri și expoziții. I s-a dus faima, și multe din roțile de cașcaval fabricate la ferma lui au luat drumul străinătății.

Pot să mă laud că le-a plăcut olandezilor mai mult decât cașcavalul lor. Chiar dacă sunt specialiști, la ei acasă… Așa că ajungea cașcavalul meu și în Olanda, își amintește el.

Și tot după o rețeta specială, adusă din zona Brașovului, prepară cașul afumat, o altă delicatesă cu un gust incredibil de fin. Se fabrică de obicei în decembrie, atunci când solicitările pentru mesele de Crăciun sau Revelion îl fac extrem de bine vândut.

Rețeta ne-au adus-o niște oameni din zona Brașovului, dar i-am dat noi un specific al nostru. E vorba și de afumarea lui, totul este mai special, atât acceptă  Florin Vâșcu să dezvăluie din secretul rețetei.

O altă ispravă care l-a făcut faimos în zonă este faptul că deține una dintre puținele turme de oi din rasa Rațca sau oaia cu coarnele tirbușon, aflată pe cale de dispariție. Crescătorul de animale le-a adus de la munte la câmpie și spune că, deși mai sensibile decât suratele lor din rase obișnuite, dau mult lapte cu un gust deosebit, asa că cele 600 de exemplare pe care le are îl ajută să fabrice o brânză aflată la mare căutare.

Povestea impresionanta a ciobanului timisorean
Povestea impresionanta a ciobanului timisorean

Toate aceste lucruri nu vin însă pe tavă.

Mă trezesc dimineață la 5 și 20, și pe la 11 și jumătate seară ne culcăm. Nevasta mea face două șarje de caș, numai seara, pentru că ziua suntem ocupați cu vânzarea, cu muncă la câmp, la animale, tot felul de lucrări la fermă. Aici e foc continuu, nu avem nicio o zi de pauză, nici măcar duminica. În concediu nu am mai fost de mai bine de 17 ani. E nevoie de timp, răbdare și conștiința, că ceea ce clădești se face în ani de zile.

Pandemia i-a afectat și lui vânzările. Daca cele de pe plan local merg bine, produsele lui fiind căutate, nu mai prea are însă clienți din străinatate. Când au venit însă acasă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cei plecați peste hotare din zona de lângă Timișoara s-au aprovizionat cu brânzeturi de la nea Vâșcu, iar el le-a dat, gratuit, lecții despre cum să le pună și să le păstreze la saramură, în așa fel încât să se bucure de ele cât mai multă vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe