Descoperirea incredibilă făcută de arheologi în Munţii Apuseni. Sunt vechi de mii de ani

Andra Daoud 03.07.2022, 11:16
Descoperirea incredibilă făcută de arheologi în Munţii Apuseni. Sunt vechi de mii de ani

Arheologii au făcut o descoperire incredibilă în Munții Apuseni. Probele găsite au fost trimise în SUA, unde au fost tratate cu radiocarbon pentru a putea fi datate. Astfel s-a descoperit că au o vechime de circa 5.000 de ani. Cum a fost posibil să se conserve și de ce este importantă descoperirea, potrivit oamenilor de știință.

Ce au descoperit arheologii în Munții Apuseni

Arheologii au descoperit în Munții Apuseni rămășițe umane vechi de aproape 5.000 de ani. Descoperirea mormintelor a fost făcută recent, iar rămășițele au fost trimise la un laborator din SUA pentru a fi cercetate și pentru a li se stabili vechimea. Arheologii români au prezentat recent rezultatele datării cu radiocarbon a unor oseminte descoperite în anul 2019.

Se pare că rămășițele găsite atunci pe raza comunei Râmeț din Munții Apuseni au o vechime de 4.600-4.700 de ani. Coordonatorul echipei de arheologi susține însă că rămășițele găsite acum ar putea avea o vechime și mai mare.

„Pentru mormântul săpat în 2019 (…), după ce a fost dusă o probă în laborator, avem o dată precisă, este (datat – n.r.) undeva la o vechime totală de 4.600 de ani, 4.700 de ani, deci din circa 2.600 – 2.500 î.Hr. O vechime apreciabilă, dar considerăm noi că nu face parte din cele mai vechi morminte (de la Râmeţ – n.r.), totuşi.

Este probabil ca mormântul descoperit în acest an, unul colectiv, să fie mai vechi decât acesta, probabil cu 200 de ani chiar, şi să urcăm începuturile acestui monument funerar către anul 2.900 – 3.000 î.Hr. Iată că populaţia preistorică din zona munţilor Apuseni, din zona Râmeţ, poate fi cu siguranţă atestată ca având o vechime de cinci milenii”, a declarat coordonatorul echipei de cercetare a sitului arheologic, Horia Ciugudean, potrivit Digi24.

Descoperirea incredibila facuta de arheologi in Muntii Apuseni. Sunt vechi de mii de ani
Descoperire importanta facuta in Muntii Apuseni

Au lucrat cercetători din patru țări

În ceea ce privește săpăturile făcute în 2022 în cimitirul tumular preistoric, la acestea a participat o echipă mixtă de arheologi, formată din specialiști români, americani, englezi și germani. După rezultatele din 2019, arheologii au reluat în primăvara acestui an săpăturile în zonă, încurajați de rezultatele „promițătoare” obținute anterior.

„S-a lucrat intens, timp de două luni, cu rezultate mai mult decât importante, spectaculoase chiar. Dacă în 2019 se săpase cam aproximativ un sfert din movila respectivă, cu diametrul de circa 16 metri, acum s-a reuşit terminarea primului sector şi continuarea unui al doilea cadran, astfel cam jumătate din această movilă este în întregime cercetată. Au fost descoperite două orizonturi de înmormântări.

Înmormântări care aparţin orizontului vechi, adică începutul epocii bronzului, morminte de înhumaţie, cu schelete depuse în poziţie chircită. Mai mult chiar, mormântul central este un mormânt colectiv. Doi indivizi au fost cel puţin îngropaţi în acest mormânt şi nu în poziţia anatomică. Oasele sunt aranjate, ceea ce ar putea indica că au fost aduşi dintr-un alt punct şi reînhumaţi aici”, a mai spus arheologul.

Cercetările de laborator urmează să stabilească dacă rămășițele umane descoperite recent au fost expuse la factori atmosferici și abia apoi înhumate, fiind vorba despre un ritual care se practica în epoca bronzului, pentru că de atunci ar data rămășițele descoperite.

Urmăriți Impact.ro și pe