Descoperirea despre Grecia Antică la care nu te-ai fi așteptat niciodată: pare imposibil

Gabriel Peneș 17.01.2023, 15:47
Descoperirea despre Grecia Antică la care nu te-ai fi așteptat niciodată: pare imposibil

Descoperirea despre Grecia Antică la care nu te-ai fi așteptat niciodată. Deși a fost leagănul primei democrații din lume, vechea Eladă ascunde încă multe mistere. Unul dintre ele a fost adus la lumină de un studiu recent, care arată un fenomen surprinzător ce avea loc în societatea acelor vremuri.

Descoperirea despre Grecia Antică la care nu te-ai fi așteptat niciodată

Când spui Grecia Antică, te gândești în primul rând la prima formă de democrație din lume. Apoi, gândul te duce la marii filosofi, dar și scriitori ai vremii. Însă, societatea formată în zona Mării Mediterane ascunde încă secrete. Unele surprinzătoare, ținând cont de normele sociale și morale din ziua de astăzi.

Oamenii de știință au putut să studieze, în premieră, căsătoriile antice din Creta minoică și Grecia micenică, folosind material genetic obținut din oase umane. De asemenea, au reușit să cartografieze, de asemenea, arborele genealogic al unei familii miceniene pentru prima dată.

Aceste informații au indicat că în acele vremuri a te căsători cu un văr primar era un lucru perfect normal. Este drept, vorbim două civilizații, minoică și micenică, din Epoca Bronzului, care au existat cu cel puțin o mie – două mii de ani înainte de Grecia democrației lui Pericle.

Analizând genomul a peste o sută de oameni, din Neolitic până la Epoca Fierului, din Grecia continentală și Insulele Egee, echipa a reușit să facă ceea ce nimeni altcineva nu reușise anterior, conform studiului publicat în Nature Ecology and Evolution.

Descoperirea despre Grecia Antică la care nu te-ai fi așteptat niciodată: pare imposibil
În antichitatea greacă, se pare că erau des practicate căsătoriile între rude, mai ales între veri, după cum arată un studiu recent

Pare imposibil

În Grecia, clima nu ajută deloc la procesul de conservare al ADN-ului. Totuși, datorită progreselor recente în producerea și evaluarea seturilor de date genetice antice, situația a evoluat favorabil, ceea ce înseamnă că echipa ar putea construi primul arbore genealogic micenian.

Folosind oasele unui copil datat din epoca târzie a bronzului, cercetătorii au reușit să stabilească relația a șapte copii, dintre care șase s-au dovedit a fi copiii și nepoții unui cuplu. Cel de-al șaptelea copil a fost, probabil, un văr primar al unuia dintre ceilalți. Poate fi un arbore genealogic relativ mic, dar este primul de acest fel reconstruit genetic pentru întreaga regiune antică mediteraneană.

Dintre indivizii din zona Mării Egee studiați, aproximativ 30 % aveau markeri genetici care sugerează că sunt urmașii a doua persoane înrudite, probabil veri primari sau de gradul al doilea.

Autorii studiului scriu că descoperirea este „fără precedent” și „dezvăluie practici culturale neatestate până acum de nicio înregistrare arheologică”.

„Au fost publicate acum peste o mie de genomuri antice din diferite regiuni ale lumii, dar se pare că un sistem atât de ciudat de căsătorie între rude nu a existat nicăieri altundeva în lumea antică”, a declarat Eirini Skourtanioti, autorul principal al studiului.

Probabil cea mai arzătoare chestiune a fost de ce acești oameni au fost atât de dornici să se căsătoarească în familie. Oamenii de știință nu au un răspuns definitiv, dar au oferit câteva sugestii în această privință.

„Izolarea geografică, stresul patogen endemic, integritatea pământului moștenit, sunt toți factori care, din punct de vedere istoric, pot face uniunile între veri posibile”, scriu autorii.

În acest caz specific, ei au sugerat că practicarea agriculturii a jucat un rol în această privință. „Poate că acesta a fost felul în care au vrut să evite fragmentarea tot mai mare a pământurilor pe care le aveau. În orice caz, căsătoria între rude oferea o continuitate a familiei într-un anume loc, ceea ce este important dacă vorbim de cultivarea măslinelor sau producerea de vin, spre exemplu, a spus unul dintre autorii studiului, Philipp Stockhammer.

 

 

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....