Descoperirea de pe Marte care schimbă tot ce știam despre Planeta Roșie. Ce a găsit acum Roverul Perseverence

Cristian Cojocaru 17.09.2022, 23:38
Descoperirea de pe Marte care schimbă tot ce știam despre Planeta Roșie. Ce a găsit acum Roverul Perseverence

Roverul Perseverance Mars a făcut recent o descoperire care a aruncă lumea științifică în aer. Rămășițele găsite pe Planeta Roșie determină cercetătorii să privească totul dintr-o altă perspectivă acum.

Perseverance a identificat substanțe chimice organice care conțin carbon în unele dintre rocile pe care le-a examinat pe podeaua craterului Jezero de pe Marte, au anunțat membrii echipei misiunii. Acest lucru nu este o detectare a vieții pe Marte.

Produsele organice pot fi produse atât prin mijloace biologice, cât și prin mijloace non-biologice și este nevoie de mai multă muncă pentru a afla ce procese au generat compușii Jezero. Rover-ul colectează mostre care vor fi transportate pe Pământ printr-o campanie comună NASA/Agenția Spațială Europeană.

Când aceste mostre vor ajunge pe Pământ, ele vor fi o sursă de cercetare științifică și de descoperire timp de mulți ani. Roverul Perseverance are două obiective principale ale misiunii: căutarea semnelor vieții anterioare pe Mate și colectarea materialului pentru a-l aduce pe Pământ.

Roverul Perseverance transportă 43 de tuburi din titan, iar patru dintre acestea conțin rocă cu miez, unul are o probă de atmosferă și unul conține material „martor” pentru a ajuta membrii echipei misiunii să detecteze orice compuși contaminanți pe care Perseverance i-ar fi adus pe Pământ, scriu cei de la Playtech.ro.

Compuși organici descoperiți pe Planeta Roșie

Curiosity, de asemenea, a descoperit subtanțe organice la locul său de aterizare din craterul Gale. Un alt instrument la Perseverance este PIXL care analizează rocile dintr-o parte al craterului Jezero, dezvăluind o abundență uimitoare de cristale.

Textura acestora indică faptul că roca s-a format atunci când cristalele au crescut și s-au așezat într-o magmă care se răcește lent, cum ar fi un flux de lavă groasă. Roca a fost apoi alterată de apă de mai multe ori, făcând din ea un adevărat tezaur ce le va permite viitorilor oameni de știință să dateze evenimentele care au avut loc în Jezero, să înteleagă mai bine perioada înc are apa era mai comună la suprafața sa și să dezvăluie istoria planetei.

Cercetătorii se întreabă dacă roca de bază a lui Jezero este vulcanică sau sedimentară, iar acum par să aibă răspunsul, însă mai sunt încă foarte multe alte straturi de îndepărtat. Perseverance ar putea ajuta la rezolvarea acestui puzzle, dar poate aduce răspunsurile și la multe alte întrebări.

Urmăriți Impact.ro și pe