Descoperirea care a uimit oamenii de știință. S-a întâmplat în Transilvania și este unic în lume

Stan Filon 11.04.2022, 09:06
Descoperirea care a uimit oamenii de știință. S-a întâmplat în Transilvania și este unic în lume

O descoperire unică în lume a fost făcută pe teritoriul României! S-a aflat exact despre ce este vorba după câțiva ani, deoarece nu erau experți în acest domeniu, la acel moment, în țara noastră. Vorbim despre o descoperire arheologică care i-a șocat chiar și pe cercetători și care vine parcă să confirme că medicii români au avut predecesori foarte iscusiți.

Descoperirea din România care a uimit oamenii de știință

O operație pe creier este considerată a fi o operație riscantă chiar și în zilele noastre, când tehnologia este la cel mai ridicat nivel de până acum. O descoperire făcută pe teritoriul României arată însă că operațiile pe creier erau făcute și în urmă cu 5000 de ani! Chiar dacă pare greu de crezut, a fost descoperită dovada nu doar a operației, dar cercetătorii au descoperit chiar că pacienta a supraviețuit și chiar a mai trăit în jur de un an de zile. Descoperirea respectivă a avut loc în anul 1972.

„Mergeam pe un drum de ţară care pleacă din Livezile şi iese pe culme, spre Vârful Băii. În malul drumului am văzut fragmente de oase umane pe care le-am cules. Din păcate, restul scheletului a fost distrus de drumul de care. Când am găsit craniul, el era spart în zeci de fragmente, pe care le-am ţinut câţiva ani depozitate într-o pungă fără să-mi dau seamă că acesta prezenţa vreo intervenţie umană. Din fericire, exact partea cea mai importantă, craniul, s-a păstrat, împreună cu fragmentul de mandibulă.

Descoperirea din Romania care a uimit oamenii de stiinta
Descoperirea din Romania care a uimit oamenii de stiinta

„România avea un deficit uriaş la capitolul cercetare antropologică”

Craniul a fost reconstituit în momentul în care îmi pregăteam lucrarea de licenţă, pe baza pieselor aflate în colecţia particulară. După ce am absolvit, am donat colecţia, o parte muzeului din Aiud, o parte muzeului din Alba Iulia, craniul respectiv ajungând la muzeul din Alba Iulia, dar iarăşi nu a putut fi valorificat pentru că, din păcate, România avea un deficit uriaş la capitolul cercetare antropologică, nu aveam decât foarte puţini specialisti”, povesteşte arheologul Mircea Ciugudean, cel care a făcut descoperirea.

Restaurarea calotei craniene a avut loc în anii 80, când s-a descoperit că aceasta are o gaură creată artificial, printr-o intervenție umană. „Cel care a făcut această intervenţie nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproşabilă, dar operaţia a reuşit şi pacientul a supravietuit”, a adăugat Horia Ciugudean.

Pacientul a supraviețuit

În urmă cu circa 15 ani, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoţieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenţie chirurgicală şi că este cea mai complicată operaţie de acest gen descoperită până acum în Europa, raportat la vremurile în care a avut loc.

Craniul descoperit la Livezile aparţinea unei femei mature, de cca. 35-40 de ani. Circumferinţa trepanaţiei (operației) are diametrul mare de 12,2 cm. iar diametrul mic de 7,3 cm. “Ideea la trepanat este să scoţi tot ce înseamnă os spart, aşchie. Marginile nu se refac decât dacă au o anumită regularitate. Din această cauza erau curăţate şi rase. Operaţia a fost efectuată prin tăiere şi răzuire. Dovadă este că femeia operată a supravieţuit. Unelte de obsidian sau silex de tipul celor cu care a putut fi efectuată trepanaţia craniului de la Livezile sunt cunoscute în zona civilizaţiilor amerindiene – mayaşi, azteci, incaşi, folosite în acelaşi gen de practici chirurgicale”, completează arheologul.

Dar cum și-au dat seama cercetătorii că femeia a supraviețuit operației? Ei bine, ei au constatat că oasele capului au crescut, după intervenția chirurgicală de acum 5 mii de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...