S-au descoperit primele dovezi ale locuirii în peșterile din Maramureș, din urmă cu 5000 de ani

Elena Avramescu 03.12.2021, 11:47
S-au descoperit primele dovezi ale locuirii în peșterile din Maramureș, din urmă cu 5000 de ani

Cu 5.000 de ani în urmă, în mai multe zone ale Maramureşului se locuia în peşteri, după cum arată un studiu întins pe mai mulţi ani al muzeografilor locali. Anunțul a fost făcut, în cursul zilei de vineri, chiar de către responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Alexandra Rus.

Primele dovezi ale locuirii în peșterile din Maramureș

Cercetările efectuate anul acesta la ‘Şura Dracului’ au constat într-o evaluare de teren prin efectuarea unui sondaj arheologic pentru confirmarea unor eşantioane în această zonă.

Astfel, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice aparţinând Culturii Coţofeni (3.500 – 2.500 a. Chr.) şi oase de animale, fapt care arată o locuire, chiar şi temporară, în acest loc, a spus Alexandra Rus, responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş

Se pare că în perioada 2019 – 2020, s-au organizate primele săpături arheologice din apropierea peşterii, chiar pe dealul “Custura Cetăţelei”. Aici au fost descoperite fragmente ceramice, oase de animale, câteva piese dar şi unelte din fier ce au aparţinut Eneoliticului (cultura Coţofeni, 3.500 – 2.500 a.Chr.), Epocii Târzii a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) şi perioadei medievale (sec. XIII-XIV p.Chr.).

Primele dovezi ale locuirii in pesterile din Maramures
Primele dovezi ale locuirii in pesterile din Maramures

În plus, finanţarea acestui proiect a fost asigurată complet din bugetul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, iar întreg colectivul de cercetare a fost alcătuit din specialişti ai muzeului, ai Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie şi Geologie şi ai Clubului de Speologie Montana Baia Mare.

Ţinând cont de importanţa descoperirilor atât de la ‘Custura Cetăţelei’, cât şi cele de la ‘Peştera Şura Dracului’, echipa de specialişti a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a propus continuarea cercetărilor în această zonă pentru culegerea şi documentarea de informaţii privind condiţiile şi modul de locuire în zona râului Lăpuş în diverse epoci istorice, a mai spus Alexandra Rus.

În perioada 24 – 30 noiembrie, Consiliul Judeţean Maramureş a desfășurat prima campanie de săpături arheologice într-o peşteră din judeţul Maramureş, la Sălniţa, peştera “Şura Dracului”, comuna Vima Mică.

Urmăriți Impact.ro și pe