Comoară din secolul al XI-lea, descoperită de un bărbat în Prahova. Cui i-ar fi aparținut monedele

Nicu Stan 02.08.2021, 16:02
Comoară din secolul al XI-lea, descoperită de un bărbat în Prahova. Cui i-ar fi aparținut monedele

Comoară din secolul al XI-lea, descoperită de un bărbat în Prahova. Cui i-ar fi aparținut monedele care fac parte dintr-un adevărat tezaur. Alături de monede au fost găsite niște piese la fel de rare și valoroase, astfel că cel care le-a găsit se va umple de bani.

Descoperire uimitoare în Prahova. A fost scoasă la lumină o adevărată comoară de către un pasionat de istorie. Din ce este compus tezaurul

O comoară din secolul al XI-lea a fost descoperită de un bărbat în Prahova. Tezaurul unicat în România a fost descoperit, în primăvara lui 2021, în zona de sud a judeţului Prahova.

Găsitorul ar fi un pasionat de istorie, după cum a anunțat luni şeful Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

Tezaurul este din secolul XI
Tezaurul este din secolul XI

Tezaurul este compus din 35 de monede

Potrivit expertului în arheologie, tezaurul este format din 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint. Toate piesele datează din secolul XI.

Bogdan Ciupercă a dezvăluit, într-o conferinţă de presă, că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în Prahova în ultimii 30 de ani.

Tezaurul descoperit este unicat

De asemenea, unicitatea tezaurului este dată de faptul că acesta provine din secolul XI, o perioadă ”agitată” în istoria Dunării, dar şi de faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin, respectiv Nichifor III Botaneiates, care a domnit între anii 1078 – 1081. O asemenea descoperire este foarte rară.

„Sunt 35 de monede şi 4 cercei din aur şi un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezenţa cerceilor sugerează că această mică comoară a aparţinut unui militar. Există acest obicei legat de faptul că soldaţii, în taberele militare, jucau jocuri de noroc”, a mai spus dr. Bogdan Ciupercă, citat de Agerpres.

Piesele vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional

De asemenea, el a precizat că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional. În plus, pasionatul de istorie, adică cel care le-a găsit, va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului descoperit.

Pe de altă parte, o altă descoperire importantă arheologică a fost făcută în Timiș, la sfârșitul anului trecut. Săpăturile arheologice desfăşurate de Muzeul Naţional al Banatului în situl Cetăţii medievale Jdioara au scos la iveală urmele unei clădiri dacice cu fundaţie din piatră, dar şi alte relicve, în special din ceramică.

Descoperire importantă și în Timiș

„Prima campanie de săpături sistematice s-a desfăşurat la sfârşitul toamnei acestui an (anul 2020 n.red.). Rezultatele obţinute din această scurtă campanie au fost peste aşteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundaţie din piatră şi pereţi din chirpici.

Totodată, au fost documentate mai multe faze de nivelare a terasei, datând din aceeaşi perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica”, anunțau reprezentanţii muzeului.

Urmăriți Impact.ro și pe