Descoperire fascinantă în Eforie Sud, o epavă de 200 de ani: singurul lucru bun ieșit din lărgirea plajelor

Gabriel Peneș 01.11.2022, 15:53
Descoperire fascinantă în Eforie Sud, o epavă de 200 de ani: singurul lucru bun ieșit din lărgirea plajelor

Descoperire fascinantă în Eforie Sud. O epavă estimată a avea o vechime de 200 de ani a fost găsită cu ocazia operațiunii de lărgire a plajei în stațiunea de la malul Mării Negre. Cum fundul mării este sit arheologic, muncitorii au oprit orice activitate în zonă, urmând ca lucrările să continue prin ocolirea porțiunii respective.

Descoperire fascinantă în Eforie Sud, o epavă de 200 de ani

În acest moment, pe litoralul românesc, sunt 27 de epave identificate de specialiști. 15 dintre ele, aflate la cel mult 40 de metri adâncime şi o distanţă de maximum 40 de mile marine de ţărm, pot fi explorate de pasionaţii de scufundări. Epavele, multe dintre ele datând din antichitate, sunt răspândite de la Constanța până la Vama Veche.

De curând, o descoperire inedită a fost făcută în timpul operațiunii de lărgire a plajei din Eforie Sud. Scafandrii au găsit în zona numită Capul Turcului câteva resturi de lemn din structura unei corăbii, dar și bucăți de metal, cel mai probabil cupru, informează stirileprotv.ro.

Epava, ce se află la doar trei metri adâncime, este estimată ca având o vechime de aproape 200 de ani și trebuie cercetată acum de scafandrii arheologi. Fotografiile au fost obținute cu ajutorul unui robot subacvatic de compania care lucrează la extinderea plajelor. Se observă coastele de lemn ale unei ambarcațiuni și o piesă metalică. Cum fundul mării este sit arheologic, muncitorii au oprit orice lucrare în zonă.

Descoperire fascinantă în Eforie Sud, o epavă de 200 de ani: singurul lucru bun ieșit din lărgirea plajelor
Epava din apropierea plajei din Eforie Sud se află la trei metri adâncime și are o vechime estimată la 200 de ani

Singurul lucru bun ieșit din lărgirea plajelor

„Este un corp de navă din lemn. Este foarte interesant că ce a mai rămas din ea, partea de lemn, era acoperită cu o tablă de cupru. Se văd coastele și câteva porțiuni din bordaj. Sfârșit de secol 19, după construcție, dar nu se știe exact”, a declarat scafandrul Cosmin Brânzeanu, conform sursei citate.

Măsurătorile inițiale arată că nava are aproximativ 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Dacă va rămâne expusă și nu va fi acoperită cu nisip, va putea fi vizitată de scafandri mai ales că este situată la doar trei metri adâncime.

Pe de altă parte, Marius Statmat, managerul companiei constructoare, este de părere că neexecutarea lucrărilor în acea zonă va duce la prăbușirea falezei, dar, deocamdată, Ministerul Culturii n-a întreprins niciun demers pentru rezolvarea situației epavei.

„Neexecutarea lucrărilor din această zonă va duce la prăbușirea falezei. Dincolo de acest lucru, noi am propus Ministerului Culturii ca prin acoperirea acestei epave cu nisip să fie cercetată de pe uscat”, a spus Statmat, care a adăugat că ministerul nu a fost de acord cu soluția propusă.

Despre epava de la Eforie Sud arheologii știau de ani buni, doar că nicio instituție nu a întreprins o cercetare a acesteia. Scafandrul Pascale Roibu, în cartea sa intitulată „Jurnalul unui scafandru – Vremea căutărilor”, descrie această epavă pe care a fotografiat-o în anul 2010.

„O chilă de lemn, lungă de aproximativ 14 metri, de o parte și de alta înțesată de coaste solide, din care se mai zăresc ieșite ici-acolo piroane din bronz (…) Fiind aproape de mal, este de înțeles de ce s-a păstrat doar atât din ea, restul fiind ruptă de furtuni și aruncată pe țărm.

E un mister cum de a rezistat atâta timp, ținută pe fundul stâncos al mării, la o adâncime atât de mică, unde hula provocată de furtunile năpraznice mătură totul în calea ei. Corabia însăși pare a fi pietrificată, confundându-se cu relieful submarin din zonă”, scrie Pascale Roibu, în cartea sa, conform adevarul.ro.

Extinderea plajei va continua, dar, deocamdată, va ocoli zona în care s-a făcut descoperirea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....