Descoperire fascinantă despre creierul uman: ce se întâmplă când citești

Gabriel Peneș 21.04.2023, 15:34
Descoperire fascinantă despre creierul uman: ce se întâmplă când citești

Creierul uman este, în continuare, un mister pentru oamenii de știință, iar activitatea acestuia prilejuiește adesea descoperiri fascinante. Un studiu recent a analizat care este legătura între citit și activarea anumitor zone ale creierului, ceea ce poate duce la o abordare terapeutică mai clară a unor tulburări precum dislexia.

Descoperire fascinantă despre creierul uman

Legătura dintre creierul uman și citit a fost pusă într-o altă lumină după un studiu recent realizat de cercetătorii americani. Departe de a fi un simplu moft ori o modalitate de îmbogățire a cunoștințelor, cititul poate avea și un efect terapeutic în anumite afecțiuni, precum epilepsia sau dislexia. Cea din urmă este o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire, din cauza problemelor de identificare a sunetelor și a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte.

Oamenii de știință au descoperit modul în care două rețele cerebrale distincte interacționează una cu cealaltă pentru a ne ajuta atunci când încercăm să înțelegem cuvintele și sensurile mai complexe ale propozițiilor, precum cele pe care le citești chiar acum.

„Acest studiu ne ajută să înțelegem mai bine modul în care centrele distribuite din rețeaua de limbaj a creierului lucrează împreună și interacționează pentru a ne permite să înțelegem propoziții complexe”, a declarat neurologul Oscar Woolnough, de la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității Texas din Houston, potrivit sciencealert.com.

Deși au existat multe cercetări în ceea ce privește regiunile creierului care se activează atunci când oamenii citesc, până acum, nu a fost înțeles pe deplin cum funcționează circuitele neuronale din acele regiuni ale creierului pentru a ne ajuta să înțelegem cuvintele și complexitatea lor.

Descoperire fascinantă despre creierul uman: ce se întâmplă când citești
Cercetătorii au descoperit modul în care cititul activează zonele din creier ce ne permit să înțelegem cuvinte și propoziții complexe

Ce se întâmplă când citești

Cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a 36 de persoane cărora li s-au implantat electrozi intracranieni, ca parte a tratamentului pentru epilepsie.

Echipa a înregistrat activitatea neuronală a participanților în timp real, de vreme ce aceștia au citit propoziții semnificative, o listă de cuvinte sau pseudocuvinte, dar și propoziții cu gramatică și sintaxă corectă, pline de cuvinte inventate.

A devenit clar că există două rețele cerebrale adiacente care funcționează atât separat, cât și împreună. Prima rețea implică lobul frontal al creierului care trimite semnale către lobul temporal. Această rețea este activată pe măsură ce o persoană începe să descopere sensul unei propoziții.

Lucrând împreună, aceste rețele par să ne permită să înțelegem ambele lumi și să dăm sens cuvintelor, fie ele și amestecate.

Creierul uman este remarcabil de interconectat și pentru ca noi să înțelegem limbajul necesită o secvență precisă de procese rapide și dinamice care să aibă loc în mai multe locuri din creier”, a mai spus Woolnough.

Cercetarea este importantă, nu doar pentru înțelegerea modului în care creierul nostru îndeplinește o sarcină fundamentală, ci și pentru că există mulți oameni care suferă de tulburări precum dislexia, care afectează aproximativ 15% din populația SUA.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....