Descoperire de senzație în Hațeg. Este vorba despre o specie nouă de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului

06 10. 2021, 16:40

Este vorba despre o specie nouă de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului (Cretacic terminal), ce a fost descrisă de o echipă româno-belgiană – alcătuită din Vlad Codrea şi Alexandru Solomon, de la Universitatea Babeş-Bolyai şi din Thierry Smith, Ghéreint Devillet, de la Institutul Regal de Ştiinţele naturii din Bruxelles, Belgia. Totul a pornit de la o descoperire mai veche a lui Codrea.

O specie nouă de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului descoperită în Hațeg

Această descoperire de senzație a fost publicată în revistă Journal of Mammalian Evolution, iar specia are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior şi un fragment de mandibulă al altui individ.

Se pare că fragmentul de craniu cu dinţi asociaţi şi cel de mandibulă au fost găsite la Nălaţ-Vad, judeţul Hunedoara, iar în roci erau vârste estimate în jur de 70 milioane de ani ce dovedesc posibila existenţă a unui domeniu insular, aşa-numita „Insulă Haţeg”.

Pe lângă asta, Kogaionon radulescui este o specie de mamifer multituberculat ce face parte din grupul kogaionidelor dedicată, precum numele speciei arată, regretatului paleontolog bucureştean Constantin Rădulescu, fost director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”. Mamiferele, dar din specii diferite, au mai fost descrise din Haţeg şi din alte teritorii româneşti, precum sud-vestul Bazinului Transilvaniei sau Poiana Ruscă.

O specie noua de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului descoperita in Hateg

Analizele caracterelor morfologice ale acestor vieţuitoare au permis paleontologilor să demonstreze că taxonul semnalat în 2018 drept Litovoi tholocephalos de la Pui, Bazinul Haţeg, nu este altceva decât un sinonim a ceea ce fusese anterior descris cu ani în urmă, din aceeaşi localitate, drept Barbatodon transylvanicus.

Cum genul Litovoi (caracterizat de autorii studiului din 2018 drept un animal „cu creier mic”) fusese dedicat voievodului care stăpânise în Evul Mediu ţinuturile Olteniei de Nord şi Haţegului, putem spune că prin noua contribuţie recent publicată, asistăm la a doua sa «moarte», cea dintre numirile zoologice, găsim notat într-un comunicat remis News.ro.

Această descoperire arată diversitatea vechii faune haţegane și redă claritatea în sistematica mamiferelor ce au trăit în urmă cu milioane de ani, servind de asemenea la înţelegerea vechilor medii de viaţă precum şi a faunelor care le-au populat.