Deschiderea restaurantelor în România: proiect de lege. Condițiile care trebuie îndeplinite

Stan Filon 22.08.2020, 13:26
Deschiderea restaurantelor în România: proiect de lege. Condițiile care trebuie îndeplinite

Chiar dacă numărul de noi îmbolnăviri cu coronavirus crește în fiecare zi, parlamentarii vor să redeschidă restaurantele și cafenelele din România. 11 parlamentari au depus la  Senat o propunere legislativă care introduce o excepție de la regula aplicată în prezent, potrivit căreia servirea în interiorul restaurantelor, cafenelelor și a altor localuri este suspendată, informează Mediafax.

Un proiect de Lege prevede redeschiderea restaurantelor și cafenelelor

Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, localurile care servesc în interior, și nu la terase, s-ar putea redeschide, după implementarea măsurilor prevăzute în proiectul de Lege. Cele mai important măsuri sunt:

  • un spațiu de cel puțin doi metri între mese;
  • maximum patru persoane la aceeași masă;
  • montarea unor panouri separatoare între mese.
Un proiect de Lege prevede redeschiderea restaurantelor și cafenelelor
Un proiect de Lege prevede redeschiderea restaurantelor și cafenelelor

”Nu există studii care să demonstreze că un spațiu închis este mai periculos din punct de vedere epidemiologic decât alte spații închise”

“Observăm că nu există studii care să demonstreze că un spațiu închis este mai periculos din punct de vedere epidemiologic decât alte spații închise, cum ar fi mijloacele de transport în comun, dacă se respectă aceleași condiții privind distanțarea socială. Panourile de separare ar putea fi echivalentul măștilor de protecție sanitară”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Restaurantele se pot redeschide, toată economia poate să funcţioneze normal, şcolile pot să înceapă fără niciun fel de problemă, cu o singură condiţie: oamenii să respecte regulile. Dacă respectăm regulile – portul măştii, distanţa fizică de protecţie sanitară, igiena personală, astfel încât să nu luăm – putem foarte bine să depăşim acest nivel epidemiologic ridicat şi putem să ne reluăm viaţa normală”, a declarat marți, 18 august, și premierul Ludovic Orban.

Angajaţii din HoReCa au protestat miercuri în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor aproximativ 400.000 de persoane care muncesc în această industrie.

Cu toate acestea, Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat că guvernul va acorda finanţare în valoare de 1 miliard de euro companiilor din domeniile afectate de criza creată de pandemia de COVID-19.

„S-a decis că din fondurile de la Ministerul Fondurilor Europene 1 miliard de euro vine la Ministerul Economiei şi 1 miliard de euro merge la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MDRAP). Din banii care vin la Ministerul Economiei, 350 de milioane de euro sunt bani care pleacă spre HoReCa, transporturi şi către firmele care au fost grav afectate de situaţia aceasta. Discutăm de un ajutor de în jur de 20.000 de euro bani nerambursabili pentru fiecare firmă“, a declarat Rogojinaru în cadrul unei videoconferinţe

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...