Proiect de lege. Amenzile date în starea de urgență ar putea fi anulate automat

Raluca Juncu 07.05.2020, 14:38
Proiect de lege. Amenzile date în starea de urgență ar putea fi anulate automat

Mai multe formațiuni parlamentare au anunțat că au elaborat un proiect de lege care prevede anularea automată a amenzilor primite de români, pe perioada stării de urgență.

Mai multe partide de opoziție solicită anularea automată a amenzilor

PSD, ALDE și Pro România anunță că au elaborat deja un proiect de lege care prevede anularea automată a amenzilor. Inițiativa legislativă are în vedere sancțiunile pe care românii le-au plătit pentru că au încălcat regulile impuse de autorități, pentru a preveni și combate răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vor depunde un proiect de lege pentru anularea automată a amenzilor acordate pe perioada stării de urgență. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vor depune un proiect de lege pentru anularea automată a amenzilor acordate pe perioada stării de urgență. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE este cel care a făcut anunțul, pe pagina sa de Facebook, unde a precizat că prin acest proiect de lege să nu se mai ajungă la instanță.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituționale amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi și anularea lor depinde de o decizie a instanței, ALDE, PSD și Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanțele, să piardă timp și bani, să blocheze activitatea instanțelor și să crească riscul de infectare cu coronavirus”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Totodată, liderul formațiunii afirmă că excepțiile care nu sunt incluse în acest proiect de lege fac referire la „contravențiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice și alte fapte în care viața persoanei a fost tulburată”.

Cum se poziționează CCR cu privire la amenzi

Rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va trece sau nu mai departe, în contextul în care CCR a admis miercuri ca fiind neconstituțională ordonanța guvernamentală care stabilește amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități. În fapt, Curtea Constituțională a decis, în unanimitate că întreaga Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, este neconstituțională, scrie G4Media.

„A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său”, au declarat reprezentanții Curții într-un comunicat de presă. 

Hotărârea Curții Constituționale a venit ca urmare a sesizării făcute de Avocatul Poporului cu privire la amenzile foarte mari primite de români, pe perioada stării de urgență. De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale.