Descărcări electrice, vijelii şi grindină. O nouă avertizare meteo a fost emisă de ANM

Ioana Bucur 26.05.2022, 16:12
Descărcări electrice, vijelii şi grindină. O nouă avertizare meteo a fost emisă de ANM

Se pune pauză cerului curat ca lacrima și temperaturilor de vară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare meteo . Se anunță descărcărci electrice, vijelii și grindină în mai multe zone ale țării. În ce interval este valabil codul galben de ploi torențiale și ce județe vor fi afectate și ce spun meteorologii despre evoluția vremii în următoarele ore.

ANM a emis o nouă avertizare meteo de tip cod galben

Se strică vremea în mai multe zone din țară. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o nouă avertizare de vreme rea, valabilă pentru următoarele ore.

Astfel, joi, 26 mai 2022, în intervalul 13:00 -20:00, este cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și chiar și grindină în judeţele Prahova, Buzău, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi.

„În intervalul menţionat, local în Dobrogea şi în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h), averse torenţiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp”, au transmis meteorologii.

Descărcări electrice, vijelii şi grindină. O nouă avertizare meteo a fost emisă de ANM

Ce se întâmplă cu temperaturile

Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis că, din punct de vedere termic, vom avea parte de vreme călduroasă și astăzi.

„Ieri am înregistrat cele mai ridicate valori în partea de Vest a țării, 32 de grade la Timișoara, Banloc și Jimbolia, în Capitală 29 de grade la Filaret.

Astăzi, valorile de temperaturi se vor situa în general între 22 până la 31 de grade, cu o maximă de 30 de grade și în Capitală.

Pe parcursul nopții au fost emise 18 avertizări de tip now casting de cod portocaliu pentru că instabilitatea atmosferică accentuată în partea de Vest, Nord-Vest, centru a țării s-a manifestat prin averse torențiale, intensificări ale vântului. Am avut intensificări la nivel local peste 90 de km/h, vijelii, confirmate deja în multe județe din partea de Vest și centru a țării și cantități de apă de până la 52 de litri la Rânca, în județul Gorj.

Aceast căldura acumulată pe parcursul zilei generează fenomene specifice condițiilor de instabilitate care se manifestă prin averse torențiale, vijelii, izolat căderi de grindină. Astăzi pentru cele șase județe este posibil să consemnăm astfel de fenomene, iar această atenționare meteorologică o să fie dublată de aceste avertizări tip now casting pe secvențe scurte de timp, cu anticipație de 0 până la 6 ore, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice”, a transmis Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...