Delegația Rusiei la OSCE, înjurată de un politician din Europa de est. „Este o rușine”

Beatrice Dumitru 23.02.2023, 23:47
Delegația Rusiei la OSCE, înjurată de un politician din Europa de est. „Este o rușine”

Austria a făcut un gest controversat și a acordat vize pentru o serie de politicieni ruşi sancţionaţi pentru ca aceştia să poată participa la reuniunea OSCE care se desfăşoară la Viena în aceste zile. Dar un membru leton al organizației a contestat prezența delegației ruse la întâlnirea din capitala Austriei.

Delegația Rusiei, contestată la reuniunea OSCE: „Duceți-vă la naiba!”

Cea de-a 22-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)
a avut loc, joi, la Centrul de Congrese Hofburg din Viena, iar Austria și OSCE au fost aspru criticate pentru că au permis delegației Rusiei, din care fac parte inclusiv persoane sancţionate, să participe la reuniune.

Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului leton, a avut un mesaj direct pentru delegația Rusiei și a protestat într-un mod inedit. Acesta a postat pe Twitter o parte din discursul său emoționat în care a condamnat acțiunile Moscovei în Ucraina, notează BBC.

În această cameră este un elefant care poartă numele de delegația Federației Ruse. Dacă aș fi martor și cineva m-ar întreba: „Cine este criminal de război?” Ei bine, aș indica băncile din spate din această cameră. Este, pur şi simplu, o rușine. Este o rușine că această delegație este aici, în special delegația care este formată din persoane sancționate care au votat pentru anexarea teritoriilor țărilor independente… Acestea sunt principiile pe care această instituţie a fost însărcinată să le protejeze şi să le păzească! Iar noi stăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!”, a spus Kols.

„Voi transmite un mesaj delegației Federației Ruse care se află în această cameră și îi voi cita pe grănicerii ucraineni: „Rușilor, duceți-vă la naiba!”, a adăugat politicianul din Letonia.

Reacția delegației Rusiei

Ca răspuns, reprezentantul delegației ruse a răspuns că este la sesiune „legal” și le-a propus celor care nu sunt de acord cu acest lucru să părăsească sala „împreună cu steagul ucrainean”. Drept urmare, jumătate dintre delegații au părăsit reuniunea OSCE.

Delegația Ucrainei a refuzat să participe la sesiunea OSCE de la Viena, în semn de protest față de acceptarea reprezentanților Rusiei, iar exemplul i-a fost urmat și de delegația Lituaniei.

Guvernul austriac a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an, dar a subliniat și necesitatea menținerii relațiilor diplomatice cu Moscova, în timp ce cancelarul Karl Nehammer este singurul lider din UE care a fost în vizită în Rusia și s-a întâlnit cu Vladimir Putin după începerea războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...