Deficitul de semiconductori afectează puternic Skoda. Cehii renunță să mai producă un sfert de milion de maşini

Bogdan Bârliga 02.11.2021, 13:04
Deficitul de semiconductori afectează puternic Skoda. Cehii renunță să mai producă un sfert de milion de maşini

Deficitul de semiconductori pune mari probleme industriei auto la nivel global. Toate companiile sunt afectate și nimeni nu știe când planurile de producție vor reveni la normal.

Deși are comenzi suficiente Skoda a anunțat că va produce în acest an cu un sfert de milion de maşini mai puţine decât era prevăzut în planul inițial.

Skoda a reluat producția după două săptămâni

Compania din portofoliul Volkswagen a oprit pe 18 octombrie liniile de producție timp de două săptămâni. La acel moment Skoda anunța că va finaliza aproximativ 10.000 de maşini care nu erau terminate doar pe un singur flux de producţie.

Potrivit comunicatului publicat de Skoda la raportarea rezultatelor financiare aferente primelor nouă luni, compania a anunțat că va renunța să mai producă aproximativ 250.000 de vehicule până la sfârşitul acestui an, din cauza lipsei de componente.

Skoda anticipează că situația privind furnizarea de semiconductori se va stabiliza începând cu trimestrul IV 2021 și apoi va reveni treptat la normal în a doua jumătate a anului 2022.

Trend financiar ascendent oprit de criza componentelor

Skoda a raportat venituri de 13,3 miliarde de euro pentru perioada ianuarie-septembrie din acest an, în creştere cu 10,7% faţă de perioada precedentă. Profitul operaţional a crescut cu 92% până la 900 de milioane de euro, față de 469 milioane de euro înregistrate anul trecut.

Compania a  livrat 700.700 de vehicule la nivel global în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 2,9% faţă perioada similară a anului trecut. Vânzările Skoda pe gama de modele arată astfel: Octavia  – 159.400 unități livrate în acest an cu o scădere de 15.9%  față de anul trecut;  Kamiq  – 99.100 unități cu o crește de 9.4 procente;  Karoq  – 96.600 vehicule vândute și +0.1% față de perioada similară; scădere de -14.3% pentru gama Kodiaq cu 82.600 vândute și Fabia cu o crește de 5.9% până la 82.200 unități.

Vom aștepta luni de zile onorarea unei comenzi pentru o maşină nouă

Deficitul de semiconductori complică viața dealerilor auto și întinde la maxim nervii clienților. În multe cazuri cei care au comandat o mașină nouă au de așteptat luni de zile până când o vor putea conduce.

Problema afectează toată industria și sunt șanse minime să se rezolve până la mijlocul anului viitor. Și Volkswagen a raportat probleme serioase generate de lipsa componentelor. Proprietarul Skoda a livrat doar 1,97 milioane de unităţi în trimestrul trei din acest an, în scădere cu 24,4% față de perioada similară a anului trecut când reușea să atingă cifra de 2,61 milioane de vehicule.

Nici în România situația nu e mai bună: uzinele Dacia și Ford au avut activitatea suspendată de mai multe în acest an și perspectivele să realizeze cifrele de producție planificate sunt doar ipotetice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...