Ți-ai comandat un Volkswagen nou? S-ar putea să nu-l primești anul acesta

Bogdan Bârliga 29.10.2021, 13:01
Ți-ai comandat un Volkswagen nou? S-ar putea să nu-l primești anul acesta

Deficitul global de semiconductori strică total planurile Volkswagen AG. Compania germană a publicat rezultatele trimestriale și a revizuit perspectivele privind livrările.

În trimestrul trei din 2021 VW  a livrat doar 1,97 milioane de unităţi, în scădere cu 24,4% față de perioada similară a anului trecut când reușea să atingă cifra de 2,61 milioane de vehicule.

Deficitul global de semiconductori afectează livrările Volkswagen

Deși Volkswagen a prezentat un plan ambiţios pentru a deveni lider mondial în segmentul vânzării de vehicule electrice, după publicarea rezultatelor trimestriale compania germană a realizat că nu poate să-și atingă obiectivele.

În trimestrul trei din acest an, profitul operaţional a scăzut conform datelor publicate de Volkswagen AG cu 12%, la 2,8 miliarde de euro, față de 3,2 miliarde de euro realizați în perioada similară a anului trecut. De asemenea, marja de profit a scăzut la 4,9%, de la 5,4% anul trecut.

Veniturile obținute de compania germană după impozitare au crescut cu 5,6% în perioada iulie-septembrie 2021, la 2,90 miliarde de euro, faţă de 2,75 miliarde de euro anul trecut.

Dar veniturile obținute din vânzări  au fost de 56,93 miliarde de euro, înregistrând o scădere de 4,1%  față de perioada similară când VW reușea să obțină 59,36 miliarde de euro.

În perioada ianuarie-septembrie 2020 compania germană a vândut  3.674.300 de unități la nivel global și în perioada similară din acest an a reuștit să livreze 3.794.800 de unități, în crește cu 3,3 procente.

Dar deficitul global de semiconductori a afectat întreaga industrie auto și acest lucru a dus la reducerea producţiei de vehicule.

Cum te afectează deficitul de semiconductori dacă ai comandat o mașină nouă

În cel mai optimist scenariu Volkswagen se aşteaptă acum ca livrările în 2021 să fie doar în linie cu cele din 2020, după ce anterior previzionase o creştere.

Compania germană spera să depășească Tesla mai ales pentru că a livrat 122.100 mașini electrice în trimestrul trei din 2021, mai mult decât dublu faţă de perioada similară din 2020.

În cel mai pesimist scenariu livrarea unei mașini noi va fi întârziată chiar și cu o perioadă de 2-3 luni.

Volkswagen nu e singura companie cu producția afectată de deficitul global de semiconductori. Și fabricile auto din România se confruntă cu aceste probleme generate de lipsa componentelor.

Ford a redus recent producția la fabrica din Craiova din cauza lipsei de semiconductori. Până pe 21 octombrie 2021 la uzină a lucrat doar un singur schimb, în loc de trei așa cum era normal.

Și uzina Dacia de la Mioveni și-a redus în acest an de mai multe ori producția ori chiar a fost suspendată activitatea. Producția fabricii a fost sistată în mai multe zile din lunile februarie, martie, aprilie, septembrie și octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: