Declin demografic în România: de ce se nasc tot mai puțini copii și de ce rata deceselor e accelerată

Alexandru Ioanid 10.07.2019, 15:45
Declin demografic în România: de ce se nasc tot mai puțini copii și de ce rata deceselor e accelerată

România se numără printre statele membre cu cea mare scădere a populației anul trecut, arată datele Eurostat. Situația este îngrijorătoare în contextul în care declinul demografic afectează economia unei țări. E nevoie de soluții, dar acestea lipsesc.

Populația Uniunii Europene a sărit de 513 milioane de cetățeni, adică peste jumătate de miliard în 2018. Comparativ, în anul precedent era undeva la 512 milioane de cetățeni.

Dintre cele 28 de state membre, populația a crescut în 18 state și a scăzut în celelalte zece. Iar România se numără printre țările cu declin demografic. Cauzele sunt multiple și, în lipsa unor soluții și măsuri bine gândite, economia poate avea de suferit.

Declin demografic în România

În 2018, cele mai mari creșteri ale populației au fost înregistrate în Malta (plus 36,8 la mia de rezidenți), Luxemburg (plus 19,6 la mie), Irlanda (plus 15,2 la mie), Cipru (plus 13,4 la mie), Suedia (plus 10,8 la mie), Slovenia (plus 6,8 la mie), Belgia (plus 6,1 la mie), Spania și Olanda (ambele cu plus 5,9 la mie) și Marea Britanie (plus 5,6 la mie).

România, însă, se află de partea cealaltă a clasamentului, cu un declin demografic accelerat. Cele mai mari scăderi ale populației au fost înregistrate în Letonia (minus 7,5 la mia rezidenți), Bulgaria și Croația (ambele cu minus 7,1 la mie), România (minus 6,6 la mie) și Lituania (minus 5,3 la mie)

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În total, populația Uniunii Europene a crescut cu 1,1 milioane de persoane în cursul anului trecut. Rata deceselor este extrem de ridicată în România, arată datele Eurostat.

În țara noastră au avut loc 13,5 decese la mia de locuitori anul trecut. Doar țări ca Bulgaria, Letonia și Lituania ne întrec la acest capitol.

În continuare, însă, România rămâne a șaptea cea mai populată țară din Uniunea Europeană. Datele Eurostat insistă cu cifra de 19,53 milioane de locuitori sau 3,8% din populația totală a UE, deși e posibil ca această cifră să nu mai fie cea reală.

Exodul masiv din ultimii ani ar putea contrazice acest număr. Milioane de români au plecat, în ultimii ani, din țară în căutarea unui trai mai bun.

Urmăriți Impact.ro și pe