Indemnizație creștere copil 2019. Cum procedezi dacă ești proaspăt părinte

Stefan Daniel 08.07.2019, 15:35
Indemnizație creștere copil 2019. Cum procedezi dacă ești proaspăt părinte

Indemnizație creștere copil 2019. Află ce trebuie să faci dacă intenționezi sau dacă ai devenit deja părinte. Statul îți vine în ajutor și-ți oferă lunar o anumită sumă de bani și un concediu pentru creșterea copilului sau copiilor. Ține cont că acel copil nu trebuie să fie neapărat al tău, din punct de vedere biologic. În anumite condiții, tot o să poți beneficia de bani și de concediu de la stat.

Populația din România este tot mai îmbătrânită, așa că Guvernul este nevoit să continue sau să inițieze noi legi de încurajare a natalității. Totuși, e nevoie de mai mult decât de o stimulare financiară ca să convingi tinerele cupluri să facă sau să adopte un copil.

Indemnizație creștere copil 2019: cine beneficiază de bani de la stat și de concediu maternal

Indemnizație creștere copil 2019. Cum procedezi dacă ești proaspăt părinte
Aproape orice adult care are în grijă un copil beneficiază de indemnizație

Dacă populația e îmbătrânită, e clar că niciun ban din lume nu o să ducă la conceperea unui copil. Ca să adopți copii, însă, e nevoie de un standard de viață ridicat. Iar regulile sunt destul de stricte la acest nivel. Dincolo de aceste aspecte, puținii părinți care tocmai au adus pe lume un copil, beneficiază de o indemnizație și de concediu maternal, dar și paternal, indiferent dacă lucrezi la stat sau la privat.

Beneficiază de concediu și indemnizație de creștere a copilului roți părinții firești, părinții adoptivi, persoanele cărora li s-au încredințat copii, tutorii legali și persoanele care au copii în plasament, dar nu și asistenții maternali profesioniști.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de banii de la stat:

  • să locuiești împreună cu copilul sau copiii pentru care ceri indemnizația;
  • să ai reședința sau domiciliul stabil în România;
  • să fi realizat venituri impozitate cu 24 de luni în urma nașterii copilului/copiilor sau luării lui/lor în plasament;
  • de asemenea, nu trebuie să fi beneficiat anterior de indemnizație de șomaj, pentru asigurări de sănătate sau pensie de invaliditate etc.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Indemnizație creștere copil 2019: câți bani îți dă statul ca să crești un copil

Indemnizație creștere copil 2019. Cum procedezi dacă ești proaspăt părinte
În România, tot mai puține cupluri aleg să devină părinți

Indemnizațiile pentru creșterea copiilor variază de la 1.250 de lei, până la 8.500 de lei pe lună, dar e evident că predomină sumele mici. Nu oricine se încadrează la o sumă care să depășească 2.000 de lei.

Avantajul e că beneficiezi de indemnizația minimă pentru fiecare copil pe care-l ai în grijă.

Părinții sau persoanele cu alt statut, dar care au în grijă copii și nu au niciun venit beneficiază de un sprijin lunar în valoare de 45 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului până când copilul împlinește vârsta de 3 ani și de 35 % din indemnizația minimă pentru creșterea copilului cu vârsta între 3 și 7 ani.

Indemnizație creștere copil 2019: ce modificări au fost aduse legii

Din 6 mai 2019, au intrat în vigoare modificările care au fost aduse legii care reglementează acordarea ajutorului financiar și concediului maternal/paternal.

Astfel, în cazul în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii are dreptul la concediu și indemnizație într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului anterior.

S-a mărit și plafonul pentru veniturile care pot fi obținute prin derularea unei activități în perioada de concediu de la trei la cinci indemnizații minime, adică maxim 6.250 lei.

De asemenea, angajatorul n-are dreptul să concedieze cel de-al doilea părinte aflat în concediu pentru creșterea copilului de cel puțin o lună din perioada de concediu.

Vezi aici mai multe detalii.

Urmăriți Impact.ro și pe