Declic face apel la ministrul justiției pentru sentințele reduse pe care le iau agresorii de minori

Gabriela del Pupo 04.02.2022, 17:05
Declic face apel la ministrul justiției pentru sentințele reduse pe care le iau agresorii de minori

Comunitatea de activiști Declic atrage atenția asupra unui aviz al Ministerului Justiţiei care s-ar opune modificării legii care ar trimite la închisoare violatorii de copii. Aceștia spun că ministerul condus de Cătălin Predoiu a dat aviz negativ proiectului de lege care încadrează ca viol orice act sexual al unui adult cu un copil mai mic de 16 ani.

Pedepse mici pentru violatori

Activiștii susțin că proiectul de lege vine să repare o situaţie din justiţia română în care sute de agresori au fost lăsaţi în libertate de instanțe, cu pedepse infime sau cu suspendare. Motivarea instanței a fost că victimele, copii şi copile de 11 – 12 ani, ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale cu adulţi. În multe motivări, judecătorii au justificat lăsarea în libertate a pedofililor pe motiv că acei copii nu ar fi ţipat sau nu au spus altor adulţi despre abuzurile la care au fost supuşi, se arată în comunicatul Declic.

Îi cerem ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să iasă public şi să explice tuturor, mai ales mamelor şi victimelor, acest aviz negativ dat de ministerul său. Cum poate să susţină Ministerul Justiţiei că modificarea Codului Penal este excesivă şi disproporţionată? Cum cred mai marii Justiţiei că un copil aflat sub stare şoc poate înţelege ce i se întâmplă şi poate fi de acord? Cum poate fi tăcerea cauzată de şocul agresiunii considerată acord, aşa cum am văzut în atâtea motivări?
Ministerul se face că nu vede că 80% dintre dosarele în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor au fost închise, iar vinovaţii au scăpat nepedepsiţi’‘, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic.

Mai mult, există chiar şi un raport oficial al Inspecţiei judiciare care a constatat practica neunitară a judecătorilor şi că sunt magistraţi în România care ignoră şocul, trauma şi presiunea uriaşă la care e supus un copil abuzat de un adult – mai ales de unul în care are încredere şi care ar trebui să îl protejeze, mai precizează comunicatul.

Un barbat, acuzat de abuz sexual asupra unei tinere, achitat

CEDO supraveghează justiția din România din același moriv

ONG-iștii Declic îi amintesc ministrului Cătălin Predoiu că inclusiv CEDO a pus România sub supraveghere din cauza modului în care autorităţile au eşuat să protejeze minorii în faţa agresorilor sexuali.

„Suntem îngrijoraţi de punctul de vedere negativ, mai ales că senatorii din Comisia Juridică urmează să dea un vot săptămâna viitoare, cu privire la modificarea Codului Penal”, a completat Denisa Soare, campaigner Declic.

Comunitatea Declic atrage atenţia că, prin această poziţie, instituţia condusă de Cătălin Predoiu blochează o lege care ar proteja copiii împotriva agresorii sexuali.

România este singura ţară din Europa care nu are o lege a consimţământului. Adică nu este prevăzută o vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol. Practica judiciară a ultimilor ani arată că, în România, agresarea sexuală a unui minor poate fi încadrată ca act sexual consimţit, indiferent de vârsta victimei. Dosarele sunt clasate sau agresorii primesc condamnări blânde. Aşa a ajuns România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii abuzaţi sexual şi la numărul de minori traficaţi.

Comunitatea Declic a susţinut modificarea legii penale, în sensul ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Aproape 100 000 de membri din Comunitatea Declic au semnat pentru acest demers. Petiţia poate fi accesată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/vrem-legea-anti-viol

3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fapte consimţite. Din 18.549 de dosare în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor, procurorii au închis 80%, în perioada 2014-2020.

Urmăriți Impact.ro și pe