Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, primă reacție în cazul Danileț: „CSM a riscat foarte mult cu această decizie”

Gabriela del Pupo 14.12.2021, 18:05
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, primă reacție în cazul Danileț: „CSM a riscat foarte mult cu această decizie”
Minsitrul Justiției reacționează în cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. Cătălin Predoiu consideră că dacă CSM a luat hotărârea de a impune o anumită conduită magistraților acest lucru ar trebui să se aplice tuturor angajaților pentru a se evita elementul discriminatoriu. De asemenea Predoiu spune că așteaptă o hotărâre a instanței având în vedere că hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență el trebuie impus la modul general”

„Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021. Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile.
CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme
.
Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată, așa cum, repet, dl judecător Danileț a declarat public.
Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv.” scrie Predoiu pe pagina sa se Facebook.

Modelul de sancțiune disciplinară preluat din occident criticat de USR

Cătălin Predoiu mai spune că modelul după care sunt aplicate sancțiunile disciplinare în România este unul preluat din țările occidentale și se arată surprins de faptul că USR critică aceste sancțiuni.
„PS În ceea ce privește prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!” a mai precizat acesta.
Amintim faptul că mai mulți membrii USR au criticat decizia CSM și au spus că se vor adresa forurilor europene, printre aceștia Dacian Cioloș, Dan Barna, Stelian Ion și Iulian Bulai.
„Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe.” a anunțat Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...