Declarații inedite de la paramedicul care a preluat primul caz de Covid-19 din Iași. Ce s-a schimbat la un an distanță

Aurora Popa 11.03.2021, 15:47
Declarații inedite de la paramedicul care a preluat primul caz de Covid-19 din Iași. Ce s-a schimbat la un an distanță

Paramedicul care a preluat primul caz de Covid-19 din Iași. S-a împlinit un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Iași. S-a întâmplat într-o zi de miercuri, pe 11 martie, când apelul la 112 a răscolit întreg persoanul din sistemul de sănătate. Însă, la un an de la eveniment, lucrurile s-au schimbat cu mult. Acum cei din linia întâi învață să trăiască cu virusul și se descurcă din ce în ce mai bine, dat fiind numărul redus de cazuri din sistem.

Paramedicul care a preluat primul caz de Covid-19 din Iași

Paramedicul Ionel Andronic, plutonier  în cadrul ISU Iași este cel care a coordonatorul echipa care a preluat primul caz de coronavirus din județ. Retrospectiva acelei zile și a perioadei următoare este povestită chiar și la un an cu emoție.

Am început echiparea conform procedurii și am pregătit și izoleta. Echiparea confom procedurii a fost îmbrăcarea unui combinezon de protecție, cizme de protecție, ochelari de protecție, 3 perechi de mănuși care ne-au ajutat fosrte mult la decontaminarea noastră și o vizieră, a povestit plutonier Ionel Andronic,  coordonatorul echipei care a preluat primul caz de COVID-19 Iași.

Pacientul în vârstă de 42 de ani din cartierul Nicolina a fost preluat cu izoleta, fiind primul ieșean la care se prezintă echipa formată din 5 persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași. Simptomele create de virus nu erau prezente, însă pacientul era în stare de șoc.

Izoleta i-a pus în dificultate pentru că spune paramedicul este foarte greu să te descurci cu ea.

În domeniul nostru, dacă nu o să lucrăm cu empanie, nu putem face față. Toate cazurile au fost diferite, de la unul la altul. Cele mai urâte cazuri au fost acelea  în care pacienții aveau simtome. În care oamenii aveau insuficiență respiratorie și nu puteau respira fără aparatură, fără oxigen, a adăugat paramedicul.

Paramedicul care a preluat primul caz de Covid-19 din Iasi
Paramedicul Ionel Andronic

„A trecut un an în care am scris istorie”

După această zi au urmat alte aproximativ 4800 de apeluri care aveau să anunțe exact același lucru. Sirenele au început să fie tot mai prezente în oraș. Cu teoriile apocaliptice se delectau ieșenii, în timp ce în spitalul covid era forfotă mare.

A trecut un an în care am scris istorie. Noi toți infecționiștii, că suntem medici sau asistenți, sau persoanal de îngrijire în spitalele de boli infectioase și în spitalele covid. Am încercat să salvăm cât mai mulți pacienți. A fost o perioadă în care am învățat să ne comportăm cu acest virus. Am învățat să încercăm pe cât posibil să biruim acest virus. Eu am spus că s-a scris istorie pentru că de 100 de ani aproape nu am mai avut de-a face cu o astfel de infecție care să lase urme atât de adânci, nu numai din punct de vedere medical, dar și psihologic asupra întregului glob, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Până astăzi, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate peste 34.000 de cazuri de persoane confirmate cu COVID-19, iar în ultimele 24 de ore au fost raporate 146 de teste pozitive.  Secțiile de terapie intensivă sunt în continuare aglomerate, iar la ultima raportare mai erau doar 3 paturi libere la ATI .

Urmăriți Impact.ro și pe