Rețeta vaccinului anti-Covid nu va fi la liber. Propunerea țărilor sărace a fost respinsă

Nicu Stan 11.03.2021, 11:49
Rețeta vaccinului anti-Covid nu va fi la liber. Propunerea țărilor sărace a fost respinsă

Rețeta vaccinului anti-Covid nu va fi la liber. Propunerea țărilor sărace a fost respinsă. Ce solicitau acestea, citiți în rândurile de mai jos.

Țările sărace vor rețeta vaccinului anti-covid pentru a-și fabrica singure dozele necesare. Țările bogate nu vor să audă

Rețeta vaccinului anti-coronavirus nu va fi la liber, astfel că propunerea țărilor sărace a fost respinsă. Țările sărace au propus să li se dea rețea de fabricare a vaccinului anti-coronavirus, pentru a-și produce singure vaccinul.

Ţările bogate din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) au blocat cererea formulată de mai mult de 80 de ţări sărace sau în curs de dezvoltare, pentru a renunţa la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinurilor, într-un efort de a stimula producţia pentru ţările sărace.

Tarile sarace vor sa-si produca singure vaccinul, insa au nevoie de reteta
Tarile sarace vor sa-si produca singure vaccinul, insa au nevoie de reteta

Africa de Sud și India, de acord

Astfel, Africa de Sud şi India s-au arătat dispuse să renunţe la regulile acordului OMC privind proprietatea intelectuală (TRIPS), demers care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să poată să îl fabrice.

Africa de Sud a susţinut că actualul sistem TRIPS nu funcţionează, precizând eşecul de a asigura medicamente necesare în timpul pandemiei HIV/SIDA, care a dus la aproximativ 11 milioane de morți în țările africane, scrie Mediafax.

Cine nu vrea să dea la liber rețeta vaccinului anti-covid

De asemenea, propunerea Africii de Sud şi Indiei a fost susţinută la OMC de zeci de ţări, multe dintre ele în curs de dezvoltare, însă a fost respinsă chiar și de Marea Britanie, Elveţia, UE şi Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Ţările care se opun cererii spun că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea şi inovarea şi că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creştere imediată a ofertei de vaccinuri.

Banii încurajează inovația

De asemenea, ele mai susţin argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, care are sediul în Elveţia și care susține că reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.

În cea de-a 8-a discuţie pe această temă, ea fiind ridicată pentru prima dată în octombrie 2020, Consiliul TRIPS al OMC a petrecut 3 ore dezbateri, dar nu a reuşit să pice de acord. Propunerile trebuie susţinute printr-un acord al tuturor celor 164 de membri ai OMC pentru a deveni realitate.

Solicitarea țărilor sărace va fi luată în discuție din nou pe 8-9 iunie

Solicitarea țărilor sărace va fi analizată din nou în aprilie, înainte de următoarea reuniune programată a Consiliului TRIPS care va avea loc în data de 8-9 iunie.

Astfel, Ngozi Okonjo-Iweala, care a ajuns director general al OMC la 1 martie, a numit discuţiile TRIPS ”extrem de importante”, dar a menționat că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele adiacente.

Urmăriți Impact.ro și pe