Declarații importante de la MAI! Ce reguli apar pentru români din 15 mai

Rădulescu Valentin 14.05.2020, 20:55
Declarații importante de la MAI! Ce reguli apar pentru români din 15 mai

Ludovic Orban a convocat astăzi Comitetul Național pentru Situații de Urgență. La ora 20:00 acesta a făcut noi precizări la sediul MAI. Ce spune premierul despre următoarea perioadă?

Declarații importante de la MAI!

Premierul Ludovic Orban a spus în cadrul ședinței că interacțiunile între oameni începând de mâine se vor înmulții. Așadar, acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară pentru cetățeni. Totodată afirmă că riscul de infectare va crește după ridicarea acestor restricții. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă românii începând de mâine va fi purtarea măștii de protecție pentru a limita cât mai mult posibil riscul unei noi explozii a epidemiei. Totodată, s-a stabilit înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență în subordinea Ministerului Apărării.

„a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;
b) elaborare, coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătății și ale celorlalte instituții sau structuri cu atribuții în domeniu;
c) coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul intervențiilor de salvare montană și în mediul subteran speologic, precum și a activităților de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență, în colaborare cu structurile specializate cu atribuții în domeniu.”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență va funcționa sub conducerea Prim-ministrului

Potrivit declarațiilor, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va funcționa sub conducerea Prim-ministrului în calitate de președinte. Acesta va avea 3 vicepreședinți: Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și secretarul de stat, șeful DSU. De astfel, se va stabili și o perioadă pentru instituirea stării de alertă. Legea privind starea de alertă va intra în vigoare începând de la data de 18 mai. România va ieși de astfel din starea de urgență pe data de 15 mai.

„Starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului București, județean sau național, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(2) Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”, potrivit OUG de joi.”

Urmăriți Impact.ro și pe