Klaus Iohannis face declarații joi, la Palatul Cotroceni, în contextul în care începând cu data de mâine, 15 mai, România va intra în stare de alertă. Explicațiile Șefului de stat vin în completarea celor oferite joi de Executiv.
Introducerea stării de alertă este realizată printr-o nouă Ordonanță de urgență, ce modifică OUG 21/2004 și OUG 1/2014. În baza acestei noi OUG, se va convoca joi seara prima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSSU), condus de premierul Ludovic Orban.
„Suntem la finalul a două luni dificile în care ați stat în case, v-ați schimbat cu totul întreaga viață. Dragi români, sunteți eroii acestor zile, va mulțumesc pentru toate sacrificiile făcute. Acum, când tragem linie, putem spune că împreună am salvat vieți. Așa arată o atitudine puternică și unită.
Fiecare viață pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi, în bătălia pe care am început-o în februarie și pe care o vom continua mult de acum înainte (…)
Unde se află România la finalul stării de urgență? Azi, la data expirării stării de urgență vedem un număr în scădere al cazurilor de îmbolnăvire. Vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri ale capacității de primiri la urgențe. Capacitatea de testare a ajuns să crească, în România (…)
Vreau să mulțumesc încă o dată medicilor care au făcut o treaba extraordinară în această perioada (…)
România, din păcate a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. Rezerva statului nu a avut toate materialele necesare, a fost nevoie să găsim rapid soluții și într-un timp scurt am achiziționat toate materialele de care aveam nevoie.
Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reforma de care România are nevoie este reconstrucția statului. Acest lucru nu se poate realiza în 4 ani, dar trebuie să începem să face acest lucru. Sistemele ignorate atâția ani, sănătatea și educație, trebuie să fie puternice. Dacă nu sunt puternice, statul se îndoaie. A trebuit să ne bazăm pe niște acte normative de acum ani de zile. Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le au la îndemână, în timp ce, parlamentarii, cu câtă iresponsabilitate erau să facă aproape inoperabilă starea de alertă.
Legislația trebuie croită într-un mod coerent. Guvernul, indiferent de culoarea politică trebuie să intervină imediat pentru că are la îndemână instrumentele legislative necesare. Dar această situația ne-a arătat că aceste probleme pot fi rezolvate în măsura în care Guvernul și Președintele trebuie să colaboreze foarte bine.
De mâine, întră într-o nouă etapă. Schimbarea în starea de alertă nu înseamnă că pericolul din această criză sanitară este de departe de a fi trecut. Am reușit până acum să ținem epidemia sub control, dar în continuare sunt necesare măsuri pentru o revenire la o viață aproape de normalitate, dar în condiții bune.
Astăzi, Comitetul pentru Situații de Urgență va introduce starea de alertă. Unii politicieni care se dovedesc total iresponsabili au promovat ideea de vid legislativ. Nu vor urma trei zile fără reguli. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la regulile nu va exista. Avem în vigoare un cadru legislativ pentru a reglementa situația. Intrarea în starea de alertă nu înseamnă ieșirea din epidemie.
Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități pentru toată lumea. Distanțarea socială și munca de acasă acolo unde e posibil, precum și igienă mâinilor și purtatul măștilor.
Dacă situația se va înrăutăți și datele vor indică că spitalele sunt supraaglomerate, nu voi ezita să declar stare de urgență, din nou.
Păstrând distanțarea socială și purtând masca ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jur.Este fundamental să înțelegem aceste lucruri, nu din teama amenzilor, ci din propria responsabilitate”, a declarat Klaus Iohannis.