Decizie radicală luată în Republica Moldova de la 1 ianuarie. Jocurile de noroc, loteriile și pariurile vor fi afectate

Elena Avramescu 03.01.2022, 14:07
Decizie radicală luată în Republica Moldova de la 1 ianuarie. Jocurile de noroc, loteriile și pariurile vor fi afectate

Schimbări majore începând cu 1 ianuarie 2022, în republica Moldova. Astfel că publicitatea la jocurile de noroc, loterii și pariuri la competițiile și evenimentele sportive urmează să fie complet interzisă. Legea nr. 195 din 25 noiembrie 2021 pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind eca care stabilește interdicția respectivă.

Jocurile de noroc, loteriile și pariurile vor fi afectate în Republica Moldova

În acest fel se vor interzice complet acțiunile publicitare pentru promovarea jocurilor de noroc și a altor activități din domeniul jocurilor de noroc, chiar și publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea reţelelor telefonice și telegrafice, publicitatea exterioară, dar şi cea din interiorul spațiilor publice, mai ales cea din spațiile de vânzare angro şi cu amănuntul, publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în mijloacele de transport în comun şi cea prin intermediul trimiterilor poştale.

În plus, legea va permite numai publicitatea promoțională pentru promovarea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, să desfășoare, dar și să exploateze jocurile de noroc și distribuția materialelor promoționale destinate exclusiv participanților la jocurile de noroc.

Vor avea interzis și agenții economici care organizează jocurile de noroc inițierea sau participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie în urma cărora numele acestuia poate deveni vizibil.

Jocurile de noroc, loteriile si pariurile vor fi afectate in Republica Moldova
Joc de loterie

În fiecare zi, în Republica Moldova, se vând mai mult de 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt, în mare parte, persoanele vulnerabile, după cum susțin inițiatorii proiectului aprobat recent de Parlament.

Sunt bani făcuți pe spatele la cei mai săraci, cei mai dezinformați și cei mai disperați oameni din țara noastră. Sunt bani care sunt făcuți pe un viciu și pe o slăbiciune a oamenilor. Dependența de jocurile de noroc este o mare problemă, a declarat Dumitru Alaiba, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, potrivit europafm.ro.

În Codul contravențional a fost stabilit cuantumul sancțiunilor în cazul încălcării prevederilor privind interzicerea publicității la jocurile de noroc și a implicării în acțiuni de sponsorizare, fiind de la 60 la 120 UC pentru persoanele fizice, de la 120 la 180 UC doar persoanei cu funcție de răspundere și de la 200 la 300 de UC, în cazul persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni și până la un an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...