Decizie importantă în Senat. Ce se întâmplă cu legea privind carantinarea și izolarea

Raluca Juncu 13.07.2020, 20:33
Decizie importantă în Senat. Ce se întâmplă cu legea privind carantinarea și izolarea

Legea Guvernului privind internarea, carantina și izolarea bolnavilor sau suspecților de COVID-19 mai are de așteptat până să fie adoptată. Proiectul a fost dezbătut de Comisia Juridică încă de joia trecută, însă reprezentanții PSD au solicitat o nouă amânare, motiv pentru care dezbaterile în Comisia Juridică a Senatului vor fi reluate luni.

Update, ora 20:33– Proiectul de lege privind carantinarea și izolare a fost din nou amânat, după dezbaterile de luni, din Comisia Juridică. Actul normativ nu a fost modifiat, însă au fost aduse amendamente care vor fi disutate în ședința de marți, în Senat, scrie Digi24.

Update, ora 19:35- Prezent în cadrul dezbaterilor privind legea carantinării și izolării, Raed Arafat a subliniat, din nou importanța introduerii unor reglementări stricte, în lupta cu pandemia de COVID-19. Șeful DSU a citat un studiu realizat de Universitatea Yale prin care arată că peste 50% din infecțiile cu acest virus sunt transmise de la persoane asimptomatice.

„Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici”, explică Raed Arafat în Parlament.

Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”, a susțint Orțan, în cadrul dezbaterilor”, a declarat senatorul PSD, medicul Florin Ovidu Orțan.

Legea privind carantinarea și izolarea, din nou amânată în Senat

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc susține că proiectul de lege privind carantinarea și izolarea propus de liberali are la bază mai multe probleme ce țin de drepturile și libertățile cetățenești şi că nu există „nicio garanţie că românii nu vor fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut”.

„Proiectul de lege elaborat de Guvern este un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care dacă s-ar adopta aşa cum a fost trimis am avea o lege în contradicţie nu numai cu legea fundamentală – Constituţia, dar şi cu practica CEDO şi a altor instanţe europene (…)”, a declarat Robert Cazanciuc, senator PSD și președinte interimar al Senatului.

Votul în plenul Senatului a fost amânat pentru luni, după ce, în urma dezbaterilor nu s-a ajuns la un consens privind adoptarea legii. Ludovic Orban s-a arătat revoltat de decizia Senatului acuzând „un sabotaj sistematic la care sunt supuse autorităţile din România” care, în opinia sa, pune în pericol sănătatea românilor, potrivit Mediafax.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD a convocat luni o ședință a Comitetului executiv Național prin care să stabilească cum va vota conducerea la legea carantinarea și izolarea.

„Legea carantinei, trimisă de Guvern Parlamentului, este dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor și libertăților românilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice și o luăm acum de la capăt în Senat (…)

În niciun caz NU vom permite transformarea țării în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberații! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetenței crase a PNL sunt românii!”, a scris pe Facebook, Marcel Ciolacu.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe