România a fost condamnată marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că autoritățile nu au răsuns cererii realizate de o femeie care a fost supusă unor acte de violență în familie.
Dat fiind faptul că procurorii din România nu au răspuns sesizării unei reclamante care a fost implicată într-un act de violență domestică în cadrul familiei, femeia a depus plângere la CEDO, împotriva statului român, anunță ascociația Asociaţia VeDem Just, citată de G4media.
Reclamanta formulat mai multe plângeri împotriva fostului soțului său, după ce acesta bătut-o în repetate rânduri. Acceasta a invocat faptul că a fost amenințată cu moarte de bărbat, iar mai apoi a fost lovită din nou, pentru a-și retrage plângerea.
Victima mai spune că după divorț, fostul soț a consutat în mod abuziv conturile sale socializare, printre care și cel de Facebook și a realizat copii ale mai multor conversații private de-ale acesteia, dar și a documentelor sale private și a fotografiilor. Acesta este un caz de cyber-violență, întrucât a fost invadată abuziv identitatea femeii din mediul virtual, iar acest aspect este recunoscut drept violență și se pedepsește în consecință.
Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv, mai explică reprezentanții Vedem Just. După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curţii de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că autorităţile naţionale nu au anchetat faptele de violenţă domestică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare, victima va primi de la statul român daune în valoare de 10.000 de euro, potrivit Mediafax.