România, condamnată de CEDO pentru că autoritățile au refuzat să ancheteze un caz de violență domestică și violare a intimității. Sumă importantă acordată victimei

Redacția IMPACT 12.02.2020, 13:18
România, condamnată de CEDO pentru că autoritățile au refuzat să ancheteze un caz de violență domestică și violare a intimității. Sumă importantă acordată victimei

România a fost condamnată marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că autoritățile nu au răsuns cererii realizate de o femeie care a fost supusă unor acte de violență în familie.

România, condamnată la CEDO. Ce sumă urmează să primească femeia

Dat fiind faptul că procurorii din România nu au răspuns sesizării unei reclamante care a fost implicată într-un act de violență domestică în cadrul familiei, femeia a depus plângere la CEDO, împotriva statului român, anunță ascociația Asociaţia VeDem Just, citată de G4media.

Reclamanta  formulat mai multe plângeri împotriva fostului soțului său, după ce acesta bătut-o în repetate rânduri. Acceasta a invocat faptul că a fost amenințată cu moarte de bărbat, iar mai apoi a fost lovită din nou, pentru a-și retrage plângerea.

Victima mai spune că după divorț, fostul soț a consutat în mod abuziv conturile sale socializare, printre care și cel de Facebook și a realizat copii ale mai multor conversații private de-ale acesteia, dar și a documentelor sale private și a fotografiilor. Acesta este un caz de cyber-violență, întrucât a fost invadată abuziv identitatea femeii din mediul virtual, iar acest aspect este recunoscut drept violență și se pedepsește în consecință.

Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv, mai explică reprezentanții Vedem Just. După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curţii de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că autorităţile naţionale nu au anchetat faptele de violenţă domestică.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare, victima va primi de la statul român daune în valoare de 10.000 de euro, potrivit Mediafax.

Urmăriți Impact.ro și pe