EXCLUSIV

Decizie drastică a Băncii Centrale Europene, joi. Cum va fi afectată România? BNR: „Politica monetară din zona euro este în principiu luată în calcul cam de toate piețele”

Gabriela del Pupo 06.09.2022, 11:47
Decizie drastică a Băncii Centrale Europene, joi. Cum va fi afectată România? BNR: „Politica monetară din zona euro este în principiu luată în calcul cam de toate piețele”

Banca Centrală Europeană ia o decizie crucială săptămâna aceasta, după ce a amânat mai mult decât alte bănci centrale creșterea dobânzii de politică monetară. O creștere bruscă va afecta creditele imobiliare, dar și obligațiunile cu care se finanțează anumite state. Impact.ro a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al BNR, Daniel Suciu, care spune că decizia nu va afecta direct politica monetară din România și că au fost luate în calcul aceste posiblități în momentul în care BNR a creșcut dobânda cheie.

„Așteptăm să vedem impactul, este foarte greu de spus acum”

BCE este obligată ca săptămâna aceasta să ia o decizie drastică şi să ducă dobânda de politică monetară în sus într-un salt fără precedent. Creşterea dobânzii de politică monetară înseamnă credit mai scump şi rate mai mari la împrumuturi. Zona euro va fi însă direct afectată, mai ales că, după ce Rezerva Federală Americană (FED) a luat măsuri, dolarul a câștigat teren în fața monedei euro.

„Nu are legătură creșterea dobânzii cheie a Băncii Centrale cu ce face România, nu există o legătură directă care să determine una pe cealaltă, cu siguranță. România va fi afectată la nivelul lucrului cu moneda europeană.

Vedem ce se întâmplă în urma acelei decizii, piețele pot reacționa, se pot întâmpla lucruri, avem timp să analizăm toate aceste lucruri până în octombrie, când avem o ședință de politică monetară. Dar repet nu înseamnă direct o creștere a dobânzii, politica monetară din zona euro este în principiu luată în calcul cam de toate piețele. Inclusiv noi și cei din țările care nu au euro au luat în calcul majorările de la Banca Centrală”, spune Daniel Suciu.

Mulți analiști spun că BCE vine cu măsuri prea târziu prin comparație cu FED sau alte state care au încercat să țină inflația sub control.

„E o întreagă discuție aici, când și cum trebuie să intervii, dozajul potrivit, sunt multe păreri. Nu există o soluție minune care trebuie luată după rețetă, de aceea și sunt toate discuțiile, ce e mai bine să faci, cât e mai bine să faci. Se așteaptă o creștere mare pentru că ei nu au luat până acum o astfel de decizie. Avem și o evoluție a monedei euro în raport cu dolarul, FED-ul a luat decizii de majorare, e o altă dobândă acolo”, mai spune purtătorul de cuvânt al BNR.

Daniel Suciu, BNR Foto: dcnews.ro

Alte state au încercat să țină sub control inflația

După mai bine de 8 ani de dobânzi negative, Germania a crescut cu 50 de puncte dobânda de referință. Efectele unor astfel de măsuri se văd cu latenţă de mai multe luni. Băncile centrale est-europene cresc dobânzile de mai bine de un an, iar inflaţia continuă să urce, dat fiind natura crizei costurilor traiului care are ca motor central energia tot mai scumpă, în special oprirea fluxurilor de gaze şi petrol dinspre Rusia, conform Euractiv.

„BCE trebuie să arate hotă­râre în aducerea sub control a creşterilor de preţuri. Banca centrală va reacţiona cu mai multă forţă la actualul val de inflaţie, chiar cu riscul unei creşteri economice mai slabe şi a unui şomaj mai ridicat“, a explicat Isabel Schnabel membru al boardului BCE din partea Germaniei. 

Practic, BCE nu a luat în considerare până accum, faptul că, inflaţia din zona euro a depăşit 9%, un nivel istoric, în timp ce calculele luau în considerare 2%, prag considerat sănătos pentru eco­nomie. De aceea, specialiștii se așteaptă la o creștere semnificativă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...