Germania anunță un pachet de 65 de miliarde euro, ajutor pentru cetățenii săi, afectați de inflație

Mihnea Tălău 04.09.2022, 15:15
Germania anunță un pachet de 65 de miliarde euro, ajutor pentru cetățenii săi, afectați de inflație

Cancelarul Olaf Scholz, a declarat duminică, la două zile după ce Rusia a anunțat că suspendă pe termen nelimitat unele livrări de gaze, că Germania va cheltui încă 65 de miliarde de euro pentru a proteja cetățenii și întreprinderile de inflația în creștere,

Germania vine în sprijinul cetățenilor loviți de inflație

Cele trei partide din coaliția de guvernare au deliberat până târziu în noapte înainte de a anunța măsurile, care includ o taxă pentru companiile energetice, ajutor pentru plata facturilor la electricitate și o subvenție pentru transportul public.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a stimulat inflația în întreaga lume. În Germania, efectul a fost exacerbat de reducerea continuă de către Rusia a volumelor de gaz pompate în țară, ceea ce a provocat o creștere a prețului energiei care alimentează cea mai mare economie europeană.

„Rusia nu mai este un partener energetic de încredere. Dar, în timp ce rezervele sunt suficiente, guvernul va trebui să ajute la protejarea consumatorilor și a întreprinderilor de costurile mai mari”,a declarat Scholz într-o conferință de presă.

Olaf Scholz către Ucraina: „Ne pare rău, fără tancuri”. Berlinul are nevoie de ele pentru sine
Olaf Scholz

El a mai adăugat că pregătirile anterioare ale Germaniei au însemnat că aceasta va trece cu bine peste sezonul de încălzire de iarnă.

„Nu veți merge niciodată singuri”, a adăugat el, în engleză, înainte de a continua în germană: „Nimeni nu va fi lăsat singur”.

Criza energetică, accentuată de închiderea Nord Stream 1

Criza de energie s-a accentuat și mai mult atunci când gigantul energetic rusesc Gazprom, controlat de stat, a declarat vineri că menține închisă principala sa conductă Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaze rusești către Germania.

Printre principalele măsuri se numără un impozit pe profit pentru companiile energetice, despre care ministrul de finanțe Christian Lindner a declarat că va aduce venituri în valoare de „două miliarde de cifre”. Redenumită „taxă de coincidență” pentru a liniști obiecțiile partidului lui Lindner față de conceptul de taxă pe profit, aceasta a fost una dintre cele mai controversate măsuri.

O parte din încasări ar urma să fie folosită pentru a oferi scutiri de taxe în valoare de 1,7 miliarde de euro pentru 9.000 de companii mari consumatoare de energie, se arată într-un document guvernamental.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...