Făt Frumos, spectacol inedit la Miercurea Ciuc. Cum a fost proiectată povestea celebrului personaj

Elena Avramescu 07.09.2020, 20:50
Făt Frumos, spectacol inedit la Miercurea Ciuc. Cum a fost proiectată povestea celebrului personaj

Un spectacol nemaivăzut a avut loc la Miercurea Ciuc, folosit cu scopul de a avea o mai bună înțelegere în comunitățile multiculturale. În jur de 2.000 de persoane au participat timp de două zile la un spectacol inedit, desfășurat în Piața Libertății din Miercurea Ciuc, pe fațada Consiliului Județean Harghita.

Făt Frumos, spectacol inedit la Miercurea Ciuc

Cu ajutorul unei noi forme artistice, personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a fost erou într-o poveste 3D, proiectată atât în limba română, cât și în maghiară. Astfel că Piața Libertății din Miercurea Ciuc a fost acaparată de personajul de basm care s-a înălțat cu ajutorul unei instalații colorate, la 5 metri deasupra solului.

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a fost adus cu elementele tradiționale ale portului din Miercurea Ciuc, în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tineri. Toți copiii prezenți au avut parte și de o surpriză, primind câte o carte ilustrată cu actele de vitejie ale acestui erou atât de popular.

Făt Frumos, spectacol inedit la Miercurea Ciuc
Făt Frumos, spectacol inedit la Miercurea Ciuc

Cum a fost proiectată povestea celebrului personaj

Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente) a fost cea care a pus proiectul în scenă, cu ajutorul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Scopul a fost de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună”.

Proiectul a adus popularul erou în zilele noastre și l-a pus în fața provocărilor moderne. Astfel, s-a dorit sublinierea răbdarii și iscusinței precum și a perseverențaei, fiindcă acestea sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici.

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi își folosește puterile pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară. Basmul ce va fi prezentat într-o proiecție grandioasă pe întreaga fațadă a Consiliului Județean Harghita este despre curaj, omenie, toleranță dar și despre apropiere.

Organizatorii au mai menționat că în contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul în online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României readuce în prin-plan valorile primordiale pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund înrădăcinate în arhetipul local, cu scopul de a consolida multiculturalismul și inter-culturalismul din inima României. Proiecția s-a desfășurat respectând toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii bolilor.

Urmăriți Impact.ro și pe