Decizie de ultimă oră luată de furnizorii de energie electrică și gaze. Au anunțat că renunță la mai multe contracte

Elena Avramescu 12.09.2022, 12:12
Decizie de ultimă oră luată de furnizorii de energie electrică și gaze. Au anunțat că renunță la mai multe contracte

Decizie neașteptată luată de mai mulți furnizori de energie electrică și gaze, care se pare că au început să notifice firmele că renunță la contractele de gaze și curent în cazul companiilor care beneficiază de prețuri plafonate. Acest lucru a fost făcut deoarece guvernul le va deconta furnizorilor numai 1.300 de lei/MWh pentru curent iar astfel prețurile sunt mult mai mari de atât, conform spuselor acestora.

Furnizorii de energie electrică și gaze au început să renunțe la contracte

„Au existat astfel de situații în care un furnizor a comunicat clientului că nu va mai continua contractul. Discutăm despre situații în care un contract încheiat între un consumator, în general industrial, și un furnizor, a ajuns la scadență iar mai departe furnizorul nu a mai dorit să mai continue această relație comercială.

Deci nu discutăm de o reziliere a contractelor ci de o situație în care acest contract a ajuns la scadență și unii furnizori nu au mai dorit să continue această relație comercială”, a spus Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Astfel că o mare parte din consumatorii care s-au regăsit în această situație au fost cei industriali, însă de ceva vreme au fost primite mai multe informații la Asociație conform cărora au existat și consumatori casnici, în relație cu furnizori mici de energie, care la scadență li s-a comunicat că nu se va mai prelungi contractul.

Din păcate, această situație o putem regăsi în mai multe cazuri, în special la furnizorii de energie și gaze naturale mici, care se găsesc în situația în care nu mai au lichidități, ca urmare că nu li s-a plătit acea compensare stabilită prin lege și atunci ei se văd nevoiți să se retragă pur și simplu de pe piață”, a mai declarat președintele Asociației Energia Inteligentă.

UE vrea sa impuna o noua taxa producatorilor de energie electrica. Pentru ce vor fi folositi banii
Surse de energie electrica

Marcel Ciolacu nu susține propunerea Comisiei Europene de a limita consumul de energie

Comisia Europeană a spus, nu de puține ori, că vrea limitarea consumului de energie la orele de vârf în statele membre, cu scopul de a contracara manipularea Rusiei pe piața energiei. Însă, Marcel Ciolacu nici nu vrea să audă de așa ceva. Președintele PSD spune că părinții noștri au luptat crunt pentru ca astăzi România să o oarecare independenţă energetică.

„Eu am trăit în comunism. Eu nu pot să cer acum românilor să începem iar să închidem becurile. Că avem un plafon până la care decontează statul și tu singur vrei să te încadrezi în acel plafon, ca să faci o economie la bugetul familiei, mi se pare un lucru corect. Dar acel lucru îl faci tu, nu trebuie forțat.

Nu trebuie să venim noi, acum, şi să distrugem ce au construit ei, sub o umbrelă că există o criză şi trebuie să începem să raţionalizăm, să învăţăm cum să ne spălăm. Nu, obligaţia unor lideri politici este să găsească soluţii şi să se implice, nu să se vaite”, a precizat Marcel Ciolacu.

În plus, liderul PSD a ținut să asigure pe toată lumea că România consumă doar cât produce, astfel că nu ar avea de ce să depindă de un import de energie electrică. Cu toate acestea, românilor sunt liberi să ia măsuri pentru a consuma mai puțină energie, asta pentru a-și reduce facturile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...