În ultimii ani, Ungaria a investit masiv în armată. A cumpărat arme din Germania și a crescut salariile militarilor. Acum, vecinii noștri vor înființa și o nouă unitate organizatorică. Este vorba despre Biroul Militar al premierului, care se va afla sub conducerea premierului Viktor Orban.
E oficial! Ungaria va înființa cât de curând Biroul Militar al premierului, care va fi condus de Viktor Orban, se arată în Monitorul Oficial al Ungariei, citat de portalul telex.hu.
Potrivit prevederii, în vederea susţinerii activităţii premierului şi a îndeplinirii atribuţiilor acestuia, va funcţiona acum, pe lângă Biroul premierului, Biroul de programe al premierului și Biroul Militar al premierului.
Activitatea şefului Biroului Militar al premierului va fi coordonată direct de Viktor Orban. Ce rol va avea Biroul? Ei bine, Monitorul Oficial precizează următorul lucru:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Biroul Militar al premierului îndeplinește sarcinile definite de premier cu privire la monitorizarea şi implementarea atribuţiilor Ministerului Apărării și ale Forțelor de Apărare ungare, și monitorizează, de asemenea, implementarea strategiilor și programelor de dezvoltare a forțelor de apărare și a industriei de apărare, conform intenţiei conducerii”.
În ședința de joi, 10 noiembrie, Parlamentul de la Budapesta a discutat despre Centrala Nucleară de la Paks. Propunerea de rezoluţie a oficialilor unguri privind centrala nucleară prevede: Legislativul ia act de prelungirea duratei de funcționare a unităților existente, care servește obiectivelor de suveranitate energetică a țării, de protecția climei și de securitatea aprovizionării.
Motivarea propunerii Guvernului amintește că licența de funcţionare prelungită a unităţilor, planificată inițial pentru o perioadă de funcţionare de trei decenii, expiră între 2032 și 2037. Din punct de vedere tehnic, este probabil că „o nouă prelungire de 20 de ani va fi justificată.”
Totodată, la propunera Guvernului, legea privind energia nucleară și anumite legi conexe vor fi schimbate pentru a îmbunătăți, printre altele, eficiența procedurilor organismului de reglementare nucleară.
În aceeași zi, oficialii au discutat și despre modificarea propusă de Guvern la legea privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale, care are ca scop încurajarea inovațiilor care pot promova durabilitatea și rentabilitatea infrastructurii de gaze naturale și sprijinirea integrării hidrogenului în infrastructura existentă de gaze naturale.
Un alt subiect atins a fost cel referitor la o propunere a Guvernului privind modificarea unor legi economice și miniere, inclusiv a uneia care are ca scop încurajarea extracției de hidrocarburi.