Cum se votează în Rusia: cu cămila la urne, plus acuzații că opoziția e intimidată

Iancu Andreea 19.09.2021, 17:41
Cum se votează în Rusia: cu cămila la urne, plus acuzații că opoziția e intimidată

Alegerile din Rusia se află la cea de-a treia zi și ultima a scrutinului parlamentar. Astfel, cetățenii ruși au ocazia să își aleagă reprezentanții dintr-un nou Parlament, adică pe cei 450 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Votul a început încă de vineri în unele regiuni ale țării și urmează să se încheie astăzi. Deși ne-am fi așteptat ca lucrurile să decurgă în mod normal, ca la orice tur de scrutin, modul cum se votează în Rusia este unul spectaculos. În timp ce în orașele mari se stă la coadă pentru a ajunge la vot, în unele zone se vine cu cămila la urne. Pe de altă parte, nu au lipsit nici acuzațiile cu privire la intimidarea opoziției de către susținătorii lui Vladimir Putin, președintele statului.

Rușii merg cu cămila la urne la alegerile parlamentare din Rusia

Alegerile parlamentare din Rusia au loc în aceste momente, după ce turul de scrutin a debutat vineri, 17 septembrie și urmează să se încheie duminică, 19 septembrie. Cetățenii ruși au prilejul de a optat pentru cei care să îi reprezinte în Parlament, mai exact în Duma de Stat. Votul s-a desfășurat cu dificultate în orașele mari precum Moscova, unde oamenii au stat la cozi uriașe pentru a-și exprima opțiunea, în timp ce regiunile izolate și cu populație puțină, au apelat la urna mobilă. Pe de altă parte, rușii au surprins pe toată lumea după ce unii dintre ei au ales să vină cu cămila la urne.

Pe de altă parte, autoritățile au încercat să îi atragă pe oameni la vot și astfel muzica și dansul au fost elemente nelipsite pentru a crea o atmosferă prielnică mersului la urne. Chiar și pe câmp au ajuns reprezentanții statului, cu urna mobilă, pentru a-i convinge pe oamenii care tocmai culegeau cartofii să voteze. Totodată, au loc și alegeri locale și regionale, care par să fie din nou cucerite de către partidul Rusia Unită, reprezentat de Vladimir Putin, după ce opoziția s-a arătat slăbită și dezbinată. Totodată, cei care îl susțin pe opozantul Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, au cerut oamenilor să voteze cu candidații comuniști pentru a împiedica ajungerea în parlament a candidaților pro-Putin.

Cu cămila la urne votează rușii la alegerile parlamentare
Urna mobilă a ajuns în mai multe regiuni ale Rusiei

Acuzații de fraudare a alegerilor

Alegerile parlamentare din Rusia nu au rămas fără incidente. Se pare că autoritățile guvernamentale au cerut blocarea unui clip video postat pe Youtube de către echipa de susținători ai lui Alexei Navalnîi. Filmarea prezenta lista candidaților anti-Kremlin care au cele mai mari șanse de a-i învinge pe contracandidații partidului Rusia Unită, reprezentat de președintele Vladimir Putin.

Se pare că serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a solicitat blocarea video-ului postat pe YouTube, în care apăreau 225 de candidaţi anti-Kremlin aleşi de către aplicaţia „Smart Voting” („Vot Inteligent”), iniţiată de suporterii lui Navalnîi. În doar 24 de ore, clipul, care a fost ulterior șters, a adunat aproximativ 900.000 de vizualizări. Decizia eliminării acestui video vine după ce autoritățile din Rusia au blocat Google Docs, astfel că Google și Apple au fost nevoite să șteargă aplicația susținătorilor lui Navalnîi din magazinele virtuale, după amenințări cu închisoarea.

Totodată, opoziția a acuzat fraude importante în cadrul acestui scrutin, iar adversarii politici ai lui Vladimir Putin au prezentat și dovezi. Se pare că există imagini video care surprind cum un bărbat introduce mai multe buletine de vot într-o urnă. Totul s-a petrecut într-o regiune din sudul țării și a fost posibil cu ajutorul membrilor comisiei electorale, care au încercat să mascheze actul ilegal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...