Decizia luată de Arhiepiscopia Iașilor în cazul părintelui Calistrat. Ce nu mai are voie să facă preotul

Stan Filon 14.11.2022, 16:37
Decizia luată de Arhiepiscopia Iașilor în cazul părintelui Calistrat. Ce nu mai are voie să facă preotul

Arhiepiscopia Iașilor a luat o primă decizie în cazul părintelui Calistrat Chifan, cel care a fost filmat în timp ce lovește o enoriașă, chiar în curtea lăcașului de cult unde slujește. Imaginile s-au viralizat în mediul online, iar scandalul a ajuns la Poliție.

Decizia luată de Arhiepiscopia Iașilor în cazul părintelui Calistrat

Așadar, scandalul din curtea Mănăstirii Vlădiceni începe să aibă urmări. Părintele Calistrat Chifan a fost filmat în timp ce lovește puternic o enoriașă, care se prăbușește apoi la pământ. În urma imaginilor care au apărut în spațiul public Arhiepiscopia Iașilor a decis ca părintele Calistrat să fie oprit de la slujirea celor sfinte, pe durata cercetărilor.

„Confirm faptul că Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident”, a precizat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Decizia luata de Arhiepiscopia Iasilor in cazul parintelui Calistrat
Decizia luata de Arhiepiscopia Iasilor in cazul parintelui Calistrat

„Multă durere și întristare”

„O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată. Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate. Mai fac precizarea și că Părintele Calistrat (Constantin) Chifan este absolvent al Facultății de Teologiei Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 2014. A urmat apoi cursuri de master, absolvite în 2016″, a mai transmis acesta.

Preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, a avut și el o primă reacție, după cele întâmplate. Părintele a precizat că a împins-o doar pe una dintre enoriașe. În plus, a folosit în continuare un limbaj jignitor la adresa enoriașelor, insinuând că ar avea probleme psihice.

„Părerea mea e că sunt ușor deviante, în rest nu am nimic cu ele, sunt două suflete nevinovate. Dar când faci chestii premeditate obraznice, tu dorești să spurci imaginea mănăstirii, atunci e o obrăznicie. Mănăstirea noastră o cunoaște atâta lume, vin oameni de peste tot, și vii tu – o măciucă de asta isterică nemăritată – să faci teatru în față la 500 de oameni?”, a replicat părintele Calistrat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...