Cine este părintele Calistrat și în ce scandaluri a fost implicat. Preotul a mai fost cercetat pentru comportament violent

Ana Anitoiu 10.11.2022, 17:55
Cine este părintele Calistrat și în ce scandaluri a fost implicat. Preotul a mai fost cercetat pentru comportament violent

Părintele Calistrat Chifan, care este implicat într-un scandal, după ce două enoriașe l-au acuzat că le-a lovit la Mănăstirea Vlădiceni din Iași – unul dintre aceste incidente fiind filmat, se numără printre cei mai populari preoți din țară, datorită activității sale pe rețelele sociale. Cine este părintele Calistrat însă și în ce scandaluri a mai fost implicat. Se pare că preotul nu este la prima abatere.

Cine este părintele Calistrat și cu ce s-a ocupat înainte de a deveni preot

Născut la data de 3 decembrie 1965, în județul Suceava, din părinți bucovineni, părintele Calistrat Chifan mai este cunoscut și drept părintele Calistrat de la Bârnova – comună din județul Iași. Înainte de a deveni preot, părintele a efectuat stagiul militar.

Cât a fost în armată, părintele Calistrat a fost prieten cu un absolvent de seminar teologic. După încheierea stagiului militar, a început să meargă la Mănăstirea Putna, aflată aproape de casă. Acolo, l-a cunoscut pe starețul lăcașului de cult, părintele Iachint, care l-a îndrumat duhovnicește.

Un comunicat dat de Patriarhia Română în anul 2003 arată că părintele Calistrat a fost hirotonit de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel, pentru că era mare nevoie de preoți slujitori. Hirotonirea lui a avut loc în ciuda faptului că era absolventul unui liceu agricol, cu rezultate foarte modeste, fără să aibă studii teologice.

„De altfel, încercările sale de a promova examenul de admitere la Facultatea de Teologie au eșuat din cauza pregătirii insuficiente”, arată același comunicat.

Preotul Calistrat Chifan, implicat intr-un scandal urias
Preotul Calistrat Chifan

În ce scandaluri a mai fost implicat părintele Calistrat

Aceasta nu este prima dată când părintele Calistrat este implicat într-un scandal. Preotul a mai avut probleme, la începutul anilor 2000, când a ajuns în vizorul mai marilor Mitropoliei Iașiului. Motivul a fost că a călugărit mai mulți tineri, dar fără să raporteze acest lucru superiorilor săi.

Părintelui Calistrat i-a fost interzis în următorii câțiva ani să mai țină slujba. Ulterior, a fost mutat la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași, acolo unde se află și în prezent.

„Trebuie să spunem că, încă de la intrarea în Mănăstirea Sihăstria (județul Neamț), ieromonahul Calistrat nu a arătat ascultare starețului acestei mănăstiri, Părintele Arhimandrit Victorin, a cărui mărturie în acest sens a putut fi citita într-unul din ziarele ieșene.

Starea de neascultare s-a arătat mai ales după Revoluție când, împreună cu monahul Iustinian – monah care, la rândul sau, datorita neascultării și firii violente, a provocat cu câțiva ani în urma un scandal de proporții la Mănăstirea Văratec, scandal mediatizat de televiziune la vremea respectiva – ierom.

Calistrat a încercat să răstoarne ordinea tradițională din aceasta mănăstire, act condamnat de toți marii duhovnici ai Sihăstriei”, arată același comunicat dat de Patriarhia Română.

De asemenea, părintele Calistrat a fost implicat într-un alt scandal în anul 2003, pe vremea când încă mai era la Mănăstirea Sihăstria, conform aceluiași comunicat. Atunci, preotul a bătut un cal până l-a omorât.

Părintele Calistrat Chifan ar fi lovit două enoriașe

De data aceasta, incidentul în care este implicat părintele Calistrat este cercetat de IPJ Iași, dar și de Arhiepiscopia Iașilor. Cele două enoriașe au depus plângere împotriva preotului, spunând că au fost lovite de acesta la mănăstire. O înregistrare video publicată de Libertatea arată cum una dintre ele este lovită de preot și cade la pământ.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest.

Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesimțitoare”, a spus părintele Constantin Sturzu,  consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în scandalul declanșat recent.

Cum s-a apărat preotul Calistrat Chifan

În apărarea lui, preotul Calistrat Chifan a spus că cele două enoriașe au „deviație de comportament”, „puțină isterie” și dificultăți mintale. Părintele a precizat că acestea au început să creeze un conflict între credincioşii de la biserică și că au încercat să ispitească preoți și enoriași, printre care și un preot tânăr pe care l-au invitat la o cafea și pe care l-au căutat acasă.

„Când m-am dus să vorbesc cu ele paşnic, ele au luat-o cu isteria. Şi au scos telefonul să mă filmeze. Şi când să îl iau, cealaltă mi-a pus piedică şi m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, am împins-o de umăr şi i-am pus paznicului să le dea afară”, a declarat preotul Calistrat Chifan.

Cum a devenit popular preotul Calistrat Chifan

Părintele Calistrat Chifan a devenit popular în țară deoarece este activ pe rețelele sociale. Pagina sa de Facebook are peste 1.200.000 de urmăritori și peste 720.000 de aprecieri. Printre cele mai apreciate mesaje ale sale s-au numărat, de-a lungul timpului, cele legate de comportamentul greșit pe care îl au unii dintre enoriași la biserică.

De asemenea, părintele Calistrat Chifan își înregistrează mesajele în biserică, iar urmăritorii săi le pot asculta după aceea pe YouTube, unde preotul are numeroși abonați.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...