Decizia finală după „războiul de o zi” din Harghita. A fost scandalul anului în 2019 în România

Mihnea Tălău 13.02.2023, 21:01
Decizia finală după „războiul de o zi” din Harghita. A fost scandalul anului în 2019 în România

O decizie șocantă. Curtea de Apel Bacău a hotărât, definitiv, că cele 50 de cruci din beton ridicate în cinstea eroilor români, de Primăria Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului, au fost amplasate ilegal și trebuie demolate.

Cruci din beton pentru eroii români în Cimitirul din Valea Uzului vor fi demolate

Consiliul Local Dărmăneşti a inclus în martie 2019, printr-o hotărâre, Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, apoi, în aprilie a înființat o parcelă românească în cimitirul așezării depopulate Valea Uzului, de la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, transmite  TVR.

Până atunci, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar. Instanța a stabilit că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din Cimitirul militar Valea Uzului este ilegală.

În iunie 2019 a fost un adevărat război în Harghita

În data de 6 iunie 2019, a fost tensiuni în zona cimitirului din valea Uzului. Un adevărat ”război de o zi”. Atunci, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu.

Anterior conflictului din 6 iunie, cele câteva zeci de cruci ridicate pentru eroii români, fuseseră acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe rețelele de socializare. După acel eveniment, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita decidea că cimitirul poate fi vizitat doar o oră pe săptămână.

La o săptămână după evenimentele violente, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.

Cimitirul din Valea Uzului este cel mai mare cimitir al eroilor din județul Harghita, unde se găsesc mormintele a peste 1.300 de militari decedați în primul și al Doilea Război Mondial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...