EXCLUSIV

AUR, simple derapaje sau un partid care trebuie scos în afara legii? „La Valea Uzului am văzut cu ochii noștri o organizație paramilitară”

Gabriela del Pupo 04.01.2022, 14:36
AUR, simple derapaje sau un partid care trebuie scos în afara legii? „La Valea Uzului am văzut cu ochii noștri o organizație paramilitară”

AUR ține agenda publică de mai bine de 3 săptămâni prin protestul care a eclipsat aniversarea Revoluției din 1989, prin declarații controversate și prin atitudinea de negare a celui mai mare genocid din istoria omenirii. Reacțiile la astfel de derapaje nu au întârziat să apară și părerile nu sunt foarte diverse, majoritatea analiștilor consideră că aceste atitudini ar trebui sancționate, de la tragerea la răspundere a liderilor care au făcut declarațiile până la scoaterea partidului în afara legii. Impact.ro a stat de vorbă cu doi analiști care au explicat care ar putea fi căile legale pentru a contracara declarații ca cele din ultimul comunicat de presă AUR în care Holocaustul este catalogat drept o „temă minoră”.

„Este suficient să ne uităm la ceea ce susține. Aceste idei sunt interzise. Susținerea fascismului este interzisă”

Argumentele pentru desființarea unui partid sunt foarte clar specificate în Legea Partidelor (14 din 9.01/2003) care prevede și respectarea anumitor prevederi din Constituție. Doar dacă un partid încalcă legea poate fi desființat.

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că AUR a trecut deja granița legalității pe când fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că nu se iau suficiente măsuri în Parlament pentru sancționarea unor astfel de derapaje.

Cristian Pîrvulescu, analizează cum a luat naștere AUR și reamintește că liderul AUR Claudiu Târziu a fost purtătorul de cuvânt al „Coaliției pentru Familie” iar apariția AUR putea fi anticipată de politicieni, în timp ce eșecul la referendumul din 2018 a însemnat o atitudine democratică a electoratului din România.

„Au considerat atunci că sunt idei promovate de aliații Rusiei, acum Rusia nu mai are o imagine negativă. După 3 ani în care s-a făcut masiv propagandă pro-rusească, mai ales în perioada pandemiei situația.

Este suficient să ne uităm la ceea ce susține. Aceste idei sunt interzise. Susținerea fascismului este interzisă, negarea Holocaustului este interzisă. Pe de altă parte, vă contrazic, structurile militare ale AUR sunt o evidență, doar faptul că oamenii nu vor să le vadă… de la manifestații într-o organizare paramilitară, sunt folosiți susținătorii echipelor de fotbal. Înainte de alegerile din 2020, situația de la Valea Uzului, atunci nu uitați, am văzut cu ochii noștri, întreaga Românie, o organizație paramilitară care a manifestat în mod clar în scandalul legat de cimitirul maghiar, care pregătea atmosfera pentru alegerile din 2020.” a declarat Cristian Pîrvulescu pentru  impact.ro.

Politologul spune că nu există paralelă cu alte structuri politice din străinătate.

„Sunt nefrecventabili până și pentru organizațiile internaționale, iar genul asta de declarații a la Jean-Marie le Pen, fostul șef al ex Frontul Național, sau Salvini s-a mai jucat cu chestiuni de genul asta dar niciodată nu a fost atât de direct, asta nu le asigură onorabilitatea necesară.”

„Cei care ar trebui să ia măsurile se pare că se tem de ei”

Augustin Zegrean crede însă că derapajele trebuie rezolvate în interiorul partidelor și că deocamdată AUR nu a depășit limita nici în declarații, nici în manifestări care ar putea duce la scoaterea partidului în afara legii.

„Trebuie văzut statutul partidului, dacă el nu respectă statutul, este o problemă a partidului, ei trebuie să își rezolve problema. Pentru cum se comportă ei în Parlament, regulamentele Parlamentului stabilesc măsuri și pot fi luate măsuri împotriva celor care încalcă regulamentele, dar cei care ar trebui să ia măsurile se pare că se tem de ei.

Poate să se dispună inclusiv înlăturarea din clădirea Parlamentului și interzicerea a de intra în clădirea Parlamentului până la 6 luni. Este greșit să spună „Gata, mergem la Curte și Curtea o să îi desființeze”. Nu o să îi desființeze, pentru că nu are argumente. Asta e un fel de a scoate cazanele din foc cu mâna altuia, și pe urmă înjurăm Curtea, Curtea e de vină?

Se poate prelungi starea de alertă dacă guvernul este interimar
Augustin Zegrean, fostul șef al CCR

Doamne ferește să se ajungă să se desființeze partide, căci atunci înseamnă că am terminat cu democrația. Nu cred că au fost activități militare sau paramilitare, înseamnă să îți formezi trupe să înarmezi oameni, să îi instruiești, să îi pregătești pentru asalt, nu că ies ei în stradă și țipă, nu au decât să țipe.” a declarat fostul președinte al CCR pentru impact.ro.

„Într-un stat de drept nu desființezi partidele când nu îți convine ce fac ei și cum se comportă”

Acesta spune că există precedent pentru o sesizare la CCR care viza desființarea unui partid politic, însă, pentru că aceasta a venit din partea unei persoane fizice, nu a putut fi admisă de Curte.

„Guvernul este cel care poate scoate un partid în afara legii prin sesizarea Curții Constituționale, nu am avut nici un caz până acum. Am avut o situație, dar nu a fost făcut de Guvern, a fost făcută de o persoană particulară și s-a înscris ca inadmisibilă. UDMR primise o sesizare cândva.

Argumente, sunt niște condiții pentru a putea funcționa ca partid, să nu fie partid fascist, să nu fie partid de extremă stânga, comunist. Desființarea unui partid politic nu se face pentru că un anumit membru al partidului este, să zic, „zuzu”. Partidul trebuie să aibă un statut în care să fie dispoziții contrare Constituției, sau să nu aibă statut. Nu pentru că ei se comportă prost sau sar în sus de bucurie când fac câte o prostie, ăsta nu e motiv de desființare a partidului, partidul trebuie să îi dea afară pe cei care nu respectă legile țării. Nu arunci apa din copaie cu copil cu tot.

Într-un stat de drept nu desființezi partidele când nu îți convine ce fac ei și cum se comportă.”

foto inquam

„Este vorba despre o linie generală a partidului privind reconsiderarea fascismului și a legionarismului”

Din punctul de vedere al analistului politic, însă, situația nu se prezintă așa. Acesta a identificat și modelul cu care ar putea fi comparat AUR și este vorba despre un partid din Grecia care a fost scos în afara legii pentru ideologia și acțiunile pe care le-a promovat.

„Nu este vorba doar de membri, este vorba despre o linie generală a partidului privind reconsiderarea fascismului și a legionarismului. Dar nu este vorba doar de asta, este vorba de o atitudine antidemocratică asumată. Faptul că au ajuns la declarații de genul pe care ați citat-o și pe care o făcea în urmă cu trei decenii Jean-Marie le Pen, mai bine de trei decenii în 1987, care spunea că Holocaustul nu a fost decât o paranteză a istoriei, a fost judecat partidul, a fost condamnat, nu a fost scos în afara legii, arată destul de multe probleme.

Pe de altă parte AUR are foarte multe lucruri în comun cu Zorii Aurii, un partid extremist, neofascist grecesc, care a fost scos în afara legii. Nu numai numele este asemănător, AUR, acronimul trimite direct la Zorii Aurii, pentru că vorbim aici de neo-ortodoxism.” a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

Spre deosebire de Claudiu Târziu, George Simion are o mentalitate alimentată mai mult de dorința de a fi popular decât de idei extremiste consideră analistul politic.

„El își recunoaște modelul, care nu este Vadim Tudor ci Victor Orban. A acordat un interviu în presa maghiară, în care își recunoaște descendența. Dar aici ați pus degetul pe rană, Simion versus Târziu, doi copreședinți, două orientări diferite, Simion naționalist, care folosește elemente neo-ortodoxiste doar pentru decor și doar pentru atragerea publicului și Târziu care este fundamentalist, adică pe linia religioasă, are o viziune.

În cazul lui Târziu cred că vorbim despre niște credințe și valori care sunt diferite în mod substanțial față de liberalism, un refuz categoric al liberalismului, ca sistem de valori, nu al liberalismului politic. Am spus-o de nenumărate ori, în România noi nu avem liberalism, Partidul Național Liberal este un partid conservator, cu tendințe uneori radical-conservatoare, apropiate de zona fascistă.”

Politologul consideră că influența rusească se exercită prin legăturile strânse pe care le are biserica ortodoxă cu forurile superioare din Grecia și că multe din teoriile conspiraționiste sunt alimentate chiar de la aceste lăcașe de cult, unele susținute financiar din Rusia. Nu doar AUR ar fi exponentul acestor influențe ci și PSD sau PNL.

„Această linie specifică Balcanilor ortodocși, pentru că mișcările extremiste din Rusia se inspiră de altfel direct din legionarismul românesc, Rusia nu a cunoscut mișcări fasciste în perioada sovietică, nu avea cum, și atunci sursa de inspirație este în legionarismul românesc interbelic, care după cum vedeți este reconvertit în relațiile noastre cu Rusia, via Muntele Athos, care este în momentul de față unul din centrele de difuzare ale teoriilor conspiraționiste preparate în laboratoarele din Rusia.

Rusia este cea care finanțează în mare măsură mănăstiri de la Muntele Athos, care refuză să accepte noul calendar, este de fapt un refuz al modernității. Multe din aceste teorii conspiraționiste, care pleacă de la o lectură fundamentalistă a textelor Sfinte și în special a Apocalipsei, duc ca situații de genul acesta. Pe de altă parte reacția față de știință, pentru că vedeți în declarația AUR avem și refuzul educației sexuale în școli, care merge exact pe această linie, și aici trebuie să recunoaștem un lucru, pentru că vorbim de scoaterea partidului în afara legii. În PNL avem foarte multe idei asemănătoare, în PSD în egală măsură.'”

Propunerea de scoatere în afara legii a venit din partea deputatului PNL Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, acesta a și făcut o plângere penală împotriva celor 2 lideri aur, George Simion și Claudiu Târziu.

Institutul „Elie Wiesel” a transmis un comunicat în care condamnă declarația AUR care a catalogat drept o „temă minor” cel mai mare genocid din istorie:

A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, transmit reprezentanții institutului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...